Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de telecomunicacions [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/235/>
Aquesta obra recull com a accepcions d'un sol terme els significats que tenen una mateixa denominació.

Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'han suprimit del tot o en part algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  cel·la, n f
  • es  celda
  • en  cell

<Telecomunicacions > Telemàtica>

Definició
Àrea de cobertura a la qual dona servei una estació base de telefonia mòbil. L'àrea de cobertura d'un sistema està formada per múltiples cel·les que poden tenir diferents mides: les picocel·les tenen radis de fins a 200 metres; les microcel·les, entre 200 i 2.000 metres, i les macrocel·les, superiors a 2.000 metres. Dins un sistema de telefonia mòbil, cada cel·la té assignats uns canals determinats que han de ser compartits per tots els usuaris que estan sota la seva cobertura. Aquests canals es poden reutilitzar en diferents cel·les, però aquestes han d'estar prou separades perquè no s'interfereixin mútuament. El fet de disposar de cel·les menors implica un augment de la capacitat del sistema, perquè els canals es poden reutilitzar més sovint, i que els terminals hagin de transmetre menys potència perquè, de mitjana, les estacions base estaran més a prop.