Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

  • ca  bròquil blanc, n m
  • ca  coliflor, n f
  • es  coliflor
  • fr  chou-fleur
  • it  cavolfiore
  • it  cavolo fiore
  • pt  couve-flor
  • en  cauliflower
  • nc  Brassica oleracea var. botrytis

<Agricultura > Horticultura>, <Alimentació > Verdures. Llegums>

Definició
Hortalissa de la família de les crucíferes, derivada mitjançant el cultiu selectiu de la col silvestre, que presenta brots florals de color gairebé blanc agrupats en una inflorescència compacta, densa i de branques carnoses, la qual es menja quan les flors encara són poncelles.

Nota

  • 1. Les denominacions bròquil blanc i coliflor tenen una distribució geogràfica diferent: bròquil blanc s'utilitza en les zones del domini lingüístic en què la denominació simple bròquil tant pot fer referència a la varietat blanca com a la varietat verda (bròquil verd) de Brassica oleracea var. botryitis, mentre que coliflor s'utilitza en les zones en què la denominació bròquil no té aquest sentit genèric.
  • 2. Segons la varietat dialectal del català, també són adequades les denominacions bròcul blanc, colflori i floricol.
  • 3. Tot i que el bròquil blanc o coliflor és un tipus concret de Brassica oleracea var. botrytis, en general els especialistes en horticultura no són partidaris d'especificar cap subvarietat per a aquesta hortalissa.