Back to top

Cercaterm

Cercador der ensems de fiches terminologiques qu'eth TERMCAT met a disposicion publica.

S’auetz de besonh mès informacion, vos podetz adreçar ath servici de Consultacions (registre).

Resultats per a la cerca "terrorisme" dins totes les àrees temàtiques

terrorisme terrorisme

<Protecció civil > Policia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BALFEGÓ i VERGÉS, X. Diccionari policial. [Barcelona]: Consorci per a la Normalització Lingüística: Generalitat de Catalunya. Departament de Governació, 1994. 244 p.
ISBN 84-604-9545-0

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  terrorisme, n m
  • es  terrorismo
  • en  terrorism

<Policia > Funcions i tècnica > Policia judicial>

Definició
Delicte que consisteix a utilitzar la violència, d'una manera sistemàtica i sovint indiscriminada, en la lluita social i política.
terrorisme terrorisme

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

  • ca  terrorisme, n m
  • es  terrorismo, n m

<Dret penal i penitenciari > Dret penal>

terrorisme terrorisme

<Ciències socials>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE BARCELONA. SERVEI DE LLENGUA CATALANA. Ciència política: Català-castellà. Castelló de la Plana: Institut Joan Lluís Vives: Universitat de Barcelona, 2000. (Vocabulari Bàsic)
ISBN 84-930064-5-9

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015, cop. 2015.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Servei de Llengua Catalana de la Universitat de Barcelona o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  terrorisme, n m
  • es  terrorismo, n m

<Ciència política>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  terrorisme, n m
  • es  terrorismo, n m

<Dret penal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  terrorisme, n m
  • es  terrorismo

<Dret penal>

Definició
Delicte que consisteix a utilitzar la violència, d'una manera sistemàtica, com a eina de pressió en la lluita social o política.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • Cometen delicte de terrorisme les persones que pertanyen a una organització o un grup de terroristes -actuant al seu servei o col·laborant-hi- i cometen algun dels delictes següents: estralls, incendis, atemptats contra les persones, com també el dipòsit, la tinença, el transport, el tràfic, la col·locació o la fabricació d'armes, materials explosius o similars, o qualsevol acte que tingui com a finalitat subvertir l'ordre constitucional o alterar greument la pau pública.
    Té la mateixa consideració el fet que una persona col·labori amb una organització o un grup de terroristes, ja sigui mitjançant actes concrets o per mitjà del finançament. També es castiga l'enaltiment o la justificació del terrorisme i el terrorisme individual, en què la persona -sense pertànyer a cap organització o grup terrorista, però amb la finalitat de subvertir l'ordre constitucional, d'alterar greument la pau pública o de contribuir a aquests fins atemorint els habitants d'una població o els membres d'un col·lectiu social, polític o professional- comet homicidis, lesions, detencions il·legals, segrestos, amenaces o coaccions contra les persones, o duu a terme qualsevol dels delictes del paràgraf anterior.
    Tipifiquen el delicte de terrorisme els articles del 572 al 580 del Codi penal. Com destaca la doctrina, en aquestes conductes, i en la tipificació del terrorisme individual, el fet rellevant no és tant l'existència de l'organització, banda armada o grup terrorista, sinó la finalitat de subvertir l'ordre constitucional o alterar la pau pública.
terrorisme terrorisme

<Sociologia i ciències socials>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de sociologia i ciències socials [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019-2023. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/269>

  • ca  terrorisme, n m
  • es  terrorismo, n m
  • fr  terrorisme, n m
  • en  terrorism, n

<Conflicte, desigualtat i exclusió social > Guerres i conflictes a gran escala>

Definició
Ús sistemàtic i indiscriminat de la violència o de l'amenaça de violència per una organització que reclama un objectiu de lluita social, religiosa o política.
terrorisme terrorisme

<Ciències socials > Relacions internacionals>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de relacions internacionals [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/246/>

  • ca  terrorisme, n m
  • es  terrorismo
  • fr  terrorisme
  • it  terrorismo
  • en  terrorism
  • ar  إرهاب

<Àmbits de cooperació i conflicte > Manteniment de la pau i la seguretat internacionals>

Definició
Ús sistemàtic i indiscriminat de la violència directa contra civils amb l'objectiu de prendre'ls com a ostatges, matar-los o ferir-los greument i d'infondre la por com a mitjà de coerció i d'afebliment d'un govern o d'intimidació de la societat per atènyer uns objectius polítics, religiosos o ideològics.