Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentació
  • ca  a la jardinera, adj
  • es  a la jardinera
  • fr  jardinière

Definició
Dit de la preparació destinada a guarnir i acompanyar els plats anomenats de l'horta. S'elabora a partir de productes de l'hort, és a dir, d'una mescla d'hortalisses i llegums verds (pèsols i mongetes tendres), pastanagues, bròquil, patates, naps, etc. Se serveix com a guarnició de carns rostides o saltades, pollastre i tota mena d'aviram, que s'acompanyen de pastanagues tornejades i glacejades, cebetes, troncs de cogombre farcits i brasejats i quarts de carxofa estofades amb un cos gras. Una altra guarnició és la que associa les cols de Brussel·les amb mantega, els salsifís i les patates tornejades petites i fregides. Les hortalisses es tallen segons la naturalesa de cadascuna: rombes, manats o rodanxes; es couen en aigua per separat i es lliguen amb mantega totes juntes. Es pot salsar amb suc de rostit o un fons de vedell.