Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentació
  • ca  macarró, n m
  • es  macarrón
  • fr  macaroni

Definició
Pasta de farina en forma de tub gruixut, d'un diàmetre superior al dels fideus (5 a 6 mm). La paraula ve de l'italià macheroni, 'pasta fina'. És una menja que, com l'arròs a l'Àsia, el blat de moro i la mandioca a l'Amèrica del Sud, i el mill i també la mandioca a gran part de l'Àfrica, s'ha fet immensament popular, gràcies al fet que, amb poc cost, s'apaga la fam de les classes socials més desproveïdes. En estendre's pel món han sorgit moltes receptes per a preparar-los, senzilles i pobres les unes, riques i de llarga preparació les altres, que han fet arribar aquest gènere a les taules de tots els nivells socials. És la menja predilecta de mares i fills en edat d'infantesa i les receptes són nombroses. S'ha posat de moda (sempre la moda) d'imitar tot el que ens ve de fora. Els llibres i receptes de cuina parlen de coure la pasta al dente per als macarrons, però és un disbarat. A Catalunya, especialment a les famílies de les terres de l'interior (però no als restaurants i les cases de menjar), són més apreciats passats una mica de foc en bullir-los, de manera que queden tous i aplanats, sense forma de tub. Preparats amb un bon suc de rostit, us en llepareu els llambrots, són insuperables, no tenen rival.