Back to top

Argot culinari i gastronòmic

Presentació
  • ca  porc, n m
  • ca  bacó, n m sin. compl.
  • ca  marrà, n m sin. compl.
  • es  puerco
  • fr  cochon

Definició
Porc senglar en la seva varietat domèstica. Les condicions actuals de la cria del porc han permès seleccionar races molt millorades, amb una lleugera capa de greix i una excel·lent conformació dels pernils. Antany els porcs eren alts de potes, s'engreixaven amb glans, castanyes i patates i se sacrificaven a l'any, quan passaven de 100 kg. Avui tenen les potes curtes, donen un màxim de carn, s'engreixen amb pinso, es maten als sis mesos i no arriben mai als 90 kg. Com tota carn grassa, el porc es prepara i s'acompanya amb fruites (prunes, panses, ananàs, castanyes, pomes, peres) o amb puré de llegums. Admet bé i millora amb l'assaonament de pebre verd o negre, l'all, i fins i tot una salsa de formatge rocafort. Els llegums secs cuinats amb porc són insuperables com a plat d'hivern, mentre que les herbes aromàtiques perfumen adientment els rostits i les graellades.

Nota

  • L'animal jove s'anomena godall, garrí o porcell.