Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

samfaina - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  samfaina, n f
  • ca  xamfaina, n f sin. compl.
  • ca  xanfaina, n f sin. compl.
  • es  alboronía
  • es  chanfaina
  • es  pisto
  • fr  ratatouille

Definició
Plat genuïnament català preparat amb alls, cebes, tomàquet, pebrot, carabassó i albergínia, i eventualment julivert. Segons els casos es considera com una salsa, altres com la guarnició d'un plat ja cuinat, i fins i tot com a plat en si mateix que pot servir-se sol. Els ingredients i el procediment són els mateixos en tots els casos. Fora de Catalunya el títol de chanfaina designa, segons les regions, una sèrie de cuinats de diversos elements picats, més o menys gruixuts, ja sigui de carn, d'hortalisses, o de menuts, etc. Entre les chanfainas més conegudes hi ha l'antillana, la del Bierzo, la castellana i la de Salamanca.