Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

vaca - Argot culinari i gastronòmic

Josep M. Daró

Presentació
  • ca  vaca, n f
  • es  vaca
  • fr  vache

Definició
Femella de l'espècie bovina adulta, a partir del seu primer part (abans s'anomena vedella). La vaca és, en principi, criada per a la producció de llet i de vedells. La famosa carn amb denominació d'origen vedella de Girona procedeix dels vedells, ja que les femelles es reserven per a la reproducció i la llet. L'anomenada carn de bou, al nostre país, no existeix, ja que solament hi ha toros per a la reproducció (sementals), perquè els vedells són tots sacrificats per la carn amb el nom de vedella d'aquí o d'allà. La que es comercialitza amb el nom de carn de bou procedeix de vaques lleteres engreixades i rebutjades per a la producció de llet. Se solen sacrificar als cinc anys, cosa que dona una carn molt més tendra i més saborosa que la del bou, que aquest sí que una vegada explotat va a parar a una fàbrica d'embotits o a una fàbrica de pinsos per als animals; fins i tot per a les mateixes vaques.