SOFREGIT A FOC LENT, ESCUMAT, ESCALDAT, POTXAT O POCHÉ? - Diccionari de criteris terminològics
SOFREGIT A FOC LENT, ESCUMAT, ESCALDAT, POTXAT O POCHÉ?
SOFREGIT A FOC LENT, ESCUMAT, ESCALDAT, POTXAT O POCHÉ?
- ca SOFREGIT A FOC LENT, ESCUMAT, ESCALDAT, POTXAT O POCHÉ?
- es huevo poché (ou escumat), n m
- es pochado -da (sofregit -ida a foc lent), adj
- fr oeuf poché (ou escumat), n m
- fr poché -ée (sofregit -ida a foc lent), adj
- en poached egg (ou escumat), n
- en sweat (sofregit -ida a foc lent), adj
Criteris d'especialitat > Alimentació. Gastronomia
Definició
Tant sofregit -ida a foc lent, com escumat -ada, com escaldat -ada (tots tres, adjectius referits a procediments culinaris) es consideren formes adequades, encara que tenen significats una mica diferents; en canvi, no es consideren adequades les formes *potxat -ada ni *poché.
- Un aliment sofregit a foc lent és un aliment que ha estat fregit lleugerament i a temperatura relativament baixa a la paella per a enrossir-lo.
. Com a adjectiu, sofregit -ida a foc lent s'aplica especialment a la verdura, com ara la ceba.
. L'equivalent castellà és pochado -da; el francès, poché -ée, i l'anglès, poached.
- Un ou escumat (forma recollida en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans; escumat només s'aplica a ou), o els sinònim complementaris ou en flor i ou escaldat, és un ou que s'ha bullit sense closca.
. L'equivalent castellà és huevo poché; el francès, oeuf poché, i l'anglès, poached egg.
- Un aliment sofregit a foc lent és un aliment que ha estat fregit lleugerament i a temperatura relativament baixa a la paella per a enrossir-lo.
. Com a adjectiu, sofregit -ida a foc lent s'aplica especialment a la verdura, com ara la ceba.
. L'equivalent castellà és pochado -da; el francès, poché -ée, i l'anglès, poached.
- Un ou escumat (forma recollida en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans; escumat només s'aplica a ou), o els sinònim complementaris ou en flor i ou escaldat, és un ou que s'ha bullit sense closca.
. L'equivalent castellà és huevo poché; el francès, oeuf poché, i l'anglès, poached egg.
Nota
- 1. El verb relacionat amb sofregit és sofregir, cosa que permet les construccions sofregir (ceba, etc.) a foc lent, lentament, a poc a poc per als casos en què en castellà es fa servir pochar (que és una adaptació del manlleu francès pocher). A més, però, pochar en castellà també pot tenir un significat genèric com a procediment culinari que equival a escalfar en català (és a dir, coure a una temperatura pròxima al punt d'ebullició).
- 2. Podeu consultar les fitxes completes de ous escumats i escalfar al Cercaterm, i també el document de criteri original, Pochar i pocher: traducció de cebolla pochada i huevos pochés, en el blog del TERMCAT (blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/termcat/2014/03/28/pochar-i-pocher-traduccio-de-cebolla-pochada-i-huevos-poches/).