Back to top

Diccionari de religions - Presentació

© Autoria: Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015
Amb l'assessorament de: TERMCAT, Centre de Terminologia
Amb el suport de: Generalitat de Catalunya. Departament de Governació i Relacions Institucionals. Direcció General d'Afers Religiosos
Amb la col·laboració de: Obra Social "la Caixa"

 

El Diccionari de religions difon 1.604 denominacions catalanes que corresponen a 1.427 conceptes diferents. Cada terme s’assigna a una o més d’una de les tradicions religioses amb més presència a Catalunya (bahaisme, budisme, catolicisme, cristianisme ortodox, hinduisme, islam, jainisme, judaisme, protestantisme, sikhisme i zoroastrisme), a banda d’altres agrupacions que han semblat útils (esglésies lliures, noves religions, religions indígenes, religions de la Xina i el Japó). Alguns termes s’han assignat a àrees transversals com ara ciències de la religió i termes seculars.

Part del material d'aquest diccionari prové del Vocabulari de religions per a mitjans de comunicació, que es va publicar en paper l’any 2004 i actualment resulta pràcticament introbable. Per aquest motiu, s'ha impulsat l’elaboració d’aquesta edició en línia que permeti accedir a una informació que és difícil d’obtenir per altres vies. Incorpora més de tres-centes entrades noves, un nombre important d’esmenes i addicions, i una reorganització general de la informació oferta perquè sigui més fàcilment accessible en la consulta en pantalla.

Aquest diccionari ha estat possible gràcies a la iniciativa de la Direcció General d’Afers Religiosos de tornar a aplegar els quatre organismes que fa deu anys es van implicar en aquest projecte: l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), el TERMCAT, l'Obra Social “la Caixa” i la mateixa Direcció General d’Afers Religiosos.

Des de la pestanya Consulta de termes, es pot o bé accedir a la llista alfabètica de totes les denominacions i desplegar les fitxes, o bé fer cerques simples o avançades directament al quadre Text de la consulta. També es pot accedir als termes a partir de la classificació temàtica, que permet agrupar-los per tradicions religioses o en les àrees generals que s’han previst.

 

Equip de treball
Presentació
Introducció
Arbre de camp
Versió en pdf 

 

Autoria:

Logotip AUDIR

 

Edició i assessorament:

TERMCAT

 

Amb el suport de:

 

 

Amb la col·laboració de:

Logo Obra Social la Caixa

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
ASSOCIACIÓ UNESCO PER AL DIÀLEG INTERRELIGIÓS. Diccionari de religions [en línia]. Barcelona: TERMCAT. Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/193/>

 

Darrera actualització: 05-10-2023