Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

picapoll negre - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  picapoll negre, n m
  • es  picapoll negro, n m
  • fr  picpoul noir, n m
  • fr  piquepoul noir, n m

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra

Definició
1. Cep conreat tradicionalment a Catalunya i a Occitània, sensible a l'oïdi.
2. Raïm negre produït pel cep picapoll negre, poc compacte i amb els grans petits, esfèrics, molt saborosos i amb la pell molt prima i tendra.
3. Vi elaborat amb raïm picapoll negre, de color pàl·lid, amb un grau alcohòlic alt i una aroma intensa.

Nota

  • En català també es documenta la forma picapolla negra (nom masculí o femení), variant lingüística de picapoll negre.
  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació picapoll negre (picapoll és una forma composta de picar i poll -'gall' en occità-, potser per l'aspecte picat que té sovint la pellofa d'aquest raïm, que és molt fina) (1) pels motius següents:

    ·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA);

    ·el nucli picapoll ja es documenta al diccionari normatiu com a genèric, referit a una varietat que dona raïm blanc o negre;

    ·en altres llengües es documenten denominacions anàlogues.

    Els especialistes corroboren que hi ha dues varietats diferents de picapoll: el picapoll blanc, que és la varietat més habitual i coneguda, i el picapoll negre.

    Es descarta la forma verdiell, recollida en algunes fonts com a sinònim de picapoll negre, perquè els especialistes asseguren que fa referència a una altra varietat.


    (1) FAVÀ i AGUD, Xavier. Diccionari dels noms de ceps i raïms: L'ampelonímia catalana . Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2001. 455 p. (Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística; 8).