picapoll negre
picapoll negre
- ca picapoll negre, n m
- es picapoll negro, n m
- fr picpoul noir, n m
- fr piquepoul noir, n m
Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra
Definició
1. Cep conreat tradicionalment a Catalunya i a Occitània, sensible a l'oïdi.
2. Raïm negre produït pel cep picapoll negre, poc compacte i amb els grans petits, esfèrics, molt saborosos i amb la pell molt prima i tendra.
3. Vi elaborat amb raïm picapoll negre, de color pàl·lid, amb un grau alcohòlic alt i una aroma intensa.
2. Raïm negre produït pel cep picapoll negre, poc compacte i amb els grans petits, esfèrics, molt saborosos i amb la pell molt prima i tendra.
3. Vi elaborat amb raïm picapoll negre, de color pàl·lid, amb un grau alcohòlic alt i una aroma intensa.
Nota
- En català també es documenta la forma picapolla negra (nom masculí o femení), variant lingüística de picapoll negre.
-
Criteris aplicats:
S'aprova la denominació picapoll negre (picapoll és una forma composta de picar i poll -'gall' en occità-, potser per l'aspecte picat que té sovint la pellofa d'aquest raïm, que és molt fina) (1) pels motius següents:
·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA);
·el nucli picapoll ja es documenta al diccionari normatiu com a genèric, referit a una varietat que dona raïm blanc o negre;
·en altres llengües es documenten denominacions anàlogues.
Els especialistes corroboren que hi ha dues varietats diferents de picapoll: el picapoll blanc, que és la varietat més habitual i coneguda, i el picapoll negre.
Es descarta la forma verdiell, recollida en algunes fonts com a sinònim de picapoll negre, perquè els especialistes asseguren que fa referència a una altra varietat.
(1) FAVÀ i AGUD, Xavier. Diccionari dels noms de ceps i raïms: L'ampelonímia catalana . Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2001. 455 p. (Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística; 8).