Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

vinyater - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  vinyater, n m
  • es  planta fina, n f
  • es  planta fina de Pedralba, n f
  • es  vinyater, n m

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep conreat tradicionalment al camp de Tarragona, poc productiu.
2. Raïm blanc produït pel cep vinyater, de maduració primerenca, mitjà i amb els grans petits.
3. Vi elaborat amb raïm vinyater, amb un grau alcohòlic baix.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació vinyater (derivat de vinya, aplicat inicialment, en general, als ceps que no s'emparraven) (1) pels motius següents:

    ·és la denominació recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA), tant en català com en castellà (amb la grafia catalana);

    ·també es recull en altres textos especialitzats i en obres terminològiques;

    ·té el vistiplau dels especialistes, que confirmen que té ús.

    Els especialistes comenten que el vinyater és una varietat originària de Catalunya en procés de recuperació.

    Es descarta la sinonímia amb vinater, perquè els especialistes no han pogut confirmar que es tracti de la mateixa varietat.


    (1) FAVÀ i AGUD, Xavier. Diccionari dels noms de ceps i raïms: L'ampelonímia catalana . Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2001. 455 p. (Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística; 8).

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]