cabernet franc
cabernet franc
- ca cabernet franc, n m
- oc cabernet franc, n m
- es cabernet franc, n m
- fr cabernet franc, n m
- en Cabernet Franc, n
Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra
Definició
1. Cep originari de la regió occitana de Bordeus, vigorós.
2. Raïm negre produït pel cep cabernet franc, amb els grans mitjans o petits, compactes i allargats.
3. Vi elaborat amb raïm cabernet franc, amb cos i color, que se sol utilitzar per a cupatges.
2. Raïm negre produït pel cep cabernet franc, amb els grans mitjans o petits, compactes i allargats.
3. Vi elaborat amb raïm cabernet franc, amb cos i color, que se sol utilitzar per a cupatges.
Nota
-
Criteris aplicats:
S'aprova la denominació cabernet franc, manlleu del francès, pels motius següents:
·és una forma documentada a bastament en els textos legals (per exemple, a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA)), en obres especialitzades i en obres terminològiques;
·la primera unitat del sintagma, cabernet (mot originari de la regió del Medòc, a Occitània, d'origen desconegut, possiblement relacionat amb el llatí caput 'cap'), ja es recull al diccionari normatiu (si bé referida al cabernet sauvignon);
·segons l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi, el manlleu cabernet franc es manté en tots els països que cultiven aquesta varietat;
·en altres llengües es documenten, efectivament, denominacions anàlogues;
·té el vistiplau dels especialistes consultats.
[Acta 607, 17 de juny de 2016]