Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

cabernet franc - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
  • ca  cabernet franc, n m
  • oc  cabernet franc, n m
  • es  cabernet franc, n m
  • fr  cabernet franc, n m
  • en  Cabernet Franc, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra

Definició
1. Cep originari de la regió occitana de Bordeus, vigorós.
2. Raïm negre produït pel cep cabernet franc, amb els grans mitjans o petits, compactes i allargats.
3. Vi elaborat amb raïm cabernet franc, amb cos i color, que se sol utilitzar per a cupatges.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació cabernet franc, manlleu del francès, pels motius següents:

    ·és una forma documentada a bastament en els textos legals (per exemple, a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA)), en obres especialitzades i en obres terminològiques;

    ·la primera unitat del sintagma, cabernet (mot originari de la regió del Medòc, a Occitània, d'origen desconegut, possiblement relacionat amb el llatí caput 'cap'), ja es recull al diccionari normatiu (si bé referida al cabernet sauvignon);

    ·segons l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi, el manlleu cabernet franc es manté en tots els països que cultiven aquesta varietat;

    ·en altres llengües es documenten, efectivament, denominacions anàlogues;

    ·té el vistiplau dels especialistes consultats.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]