Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

cabernet sauvignon [sauvignon: fr] - Terminologia de la vitivinicultura

Presentació
cabernet sauvignon [sauvignon: fr] cabernet sauvignon [sauvignon: fr]

  • ca  cabernet sauvignon [sauvignon: fr], n m
  • ca  cabernet, n m sin. compl.
  • oc  cabernet sauvignon, n m
  • es  cabernet sauvignon, n m
  • fr  cabernet sauvignon, n m
  • en  Cabernet Sauvignon, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat negra

Definició
1. Cep originari de la regió occitana de Bordeus, resultat de l'encreuament de cabernet franc i sauvignon blanc, vigorós i productiu.
2. Raïm negre produït pel cep cabernet sauvignon, mitjà, irregular i amb els grans petits, esfèrics i amb moltes llavors de gust amarg.
3. Vi elaborat amb raïm cabernet sauvignon, de color intens, ric en tanins, amb un grau alcohòlic alt i una aroma intensa de fruita, que és idoni per a envellir i se sol utilitzar per a cupatges.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació cabernet sauvignon, manlleu del francès, com a sinònim principal de la denominació normativa cabernet (mot originari de la regió del Medòc, a Occitània, possiblement relacionat amb el llatí caput 'cap') pels motius següents:

    ·la forma cabernet sauvignon es documenta a bastament en els textos legals (per exemple, a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA)), en obres especialitzades i en obres terminològiques;

    ·els especialistes consideren que, si bé la denominació simple cabernet se sol utilitzar referida específicament a aquesta varietat, la denominació més precisa i adequada en l'àmbit especialitzat és cabernet sauvignon, tenint en compte que també hi ha el cabernet franc;

    ·els especialistes admeten, de tota manera, cabernet com a sinònim complementari, ja que aquesta forma es refereix, per defecte, al cabernet sauvignon.

    ·segons l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi, el manlleu cabernet sauvignon es manté en tots els països en què es cultiva aquesta varietat;

    ·en altres llengües es documenten denominacions anàlogues;

    ·té el vistiplau dels especialistes consultats.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]