Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

Terminologia de lingüística textual

Presentació
  • ca  gènere discursiu, n m

Definició
Format textual prototípic encunyat per la tradició d'usos lingüístics segons les necessitats comunicatives específiques dels parlants i reconegut socialment com a forma de comunicació, que pertany a una sèrie oberta i variable.

Nota

  • Són exemples de gèneres discursius la carta, el debat, una llei, un missatge de mòbil, un sermó o una entrevista.
  • ca  gestió textual, n f

Definició
Construcció d'un text per mitjà de la intervenció d'un parlant o més.

Nota

  • Segons que intervinguin en la gestió textual d'un text un parlant sol o bé més d'un parlant, es distingeix entre textos monogestionats i textos poligestionats.
grau d'especialització alt grau d'especialització alt

  • ca  grau d'especialització alt, n m

Definició
Grau d'especialització de la llengua d'un text, propi sobretot de l'exercici de rols professionals en àmbits restringits, que es caracteritza per una alta proporció de termes específics, per una sintaxi controlada i, de vegades, per la presència d'un llenguatge simbòlic.
grau d'especialització baix grau d'especialització baix

  • ca  grau d'especialització baix, n m

Definició
Grau d'especialització de la llengua d'un text, propi sobretot de situacions familiars i amicals al marge dels rols professionals, que es caracteritza per l'absència o la quasiabsència de termes específics i per una sintaxi lliure.
grau d'especialització de la llengua grau d'especialització de la llengua

  • ca  grau d'especialització de la llengua, n m

Definició
Nivell de llenguatge d'un text segons la proporció de termes específics d'un camp i la flexibilitat de les construccions sintàctiques.

Nota

  • En els graus d'especialització de la llengua es distingeix el grau d'especialització baix, el grau d'especialització mitjà i el grau d'especialització alt.
grau d'especialització mitjà grau d'especialització mitjà

  • ca  grau d'especialització mitjà, n m

Definició
Grau d'especialització de la llengua d'un text, propi sobretot de l'exercici d'un rol professional amb voluntat divulgativa o didàctica, que es caracteritza per una notable proporció de termes específics i per una sintaxi relativament lliure.