Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

adjudicació - Sistemes de resolució alternativa de conflictes (ADR)

Presentació
 • ca  adjudicació, n f
 • es  adjudicación, n f
 • es  adjudication, n f
 • fr  adjudication, n f
 • en  adjudication, n

Definició
Procediment de resolució alternativa de conflictes, pactat sovint com a solució prèvia a un arbitratge, en què un tercer imparcial i expert en la matèria objecte de controvèrsia, després d'examinar i analitzar els fets, estableix les responsabilitats de cadascuna de les parts i les conseqüències que han d'assumir, les quals són de compliment obligatori en l'àmbit contractual.

Nota

 • 1. L'adjudicació es fa servir fonamentalment en el sector de la construcció, però és aplicable a qualsevol àmbit mercantil.
 • 2. Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme adjudicació:

  S'aprova la denominació adjudicació, calc de l'anglès adjudication, pels motius següents:

  ·encara que és una forma d'influència anglesa, (1) és també lingüísticament explicable en català: es basa en el fet que un tercer assigna a les parts allò que cadascuna ha d'assumir (el verb adjudicar té, entre d'altres, el sentit següent: "Assignar per dret, per mèrit, conferir", segons el diccionari normatiu);

  ·és l'única forma documentada per a denominar aquest procediment, que és especialment conegut al Regne Unit;

  ·en les altres llengües s'utilitza la denominació anàloga;

  ·té el vistiplau dels especialistes.

  Malgrat que adjudicació se sol associar en català amb un altre sentit (2), es considera que els contextos d'ús permetran distingir els conceptes sense gaires problemes.

  Es descarten les formes assignació, atorgament, atribució, decisió (experta), dictamen (expert), pronunciament (expert) o resolució (experta), entre d'altres, perquè no s'utilitzen amb aquest sentit i s'allunyen dels usos en les altres llengües.

  Finalment, la forma prearbitratge, que també s'ha valorat, s'ha descartat perquè, a banda que se separa dels usos en les altres llengües, es creu que pot ser una denominació equívoca, que s'associï amb un procediment provisional o no vinculant.

  (1) El substantiu anglès adjudication és un derivat del verb to adjudicate [on], que significa, segons el diccionari Collins, "make an official judgment or decision about (a dispute or a problem)", és a dir, 'prendre una decisió', 'resoldre', 'dictaminar'.
  (2) Concretament, amb 'l'acció o l'efecte d'assignar (a algun dels concursants o postors d'un concurs, un encant o una subhasta) un treball, un càrrec, la cosa en venda, etc.'

  [Acta 622, 2 de juny de 2017]