Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

mediació en projectes - Sistemes de resolució alternativa de conflictes (ADR)

Presentació
mediació en projectes mediació en projectes

 • ca  mediació en projectes, n f
 • es  mediación en proyectos, n f
 • fr  médiation de projets, n f
 • en  contracted mediation, n
 • en  project mediation, n

Definició
Intervenció mediadora de caràcter preventiu aplicada a la gestió d'un projecte, en què un mediador acompanya l'equip responsable, especialment en la fase de presa de decisions, i l'ajuda a gestionar les relacions entre els membres de l'equip i a identificar possibles conflictes, amb l'objectiu d'evitar un encariment de costos econòmics i de temps.

Nota

 • 1. La mediació en projectes no és una mediació pròpiament dita, sinó un assessorament preventiu.
 • 2. Criteris aplicats aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme mediació en projectes:

  S'aprova la denominació mediació en projectes, calc de l'anglès project mediation, pels motius següents:

  ·és una forma lingüísticament adequada, que uneix al nucli mediació el sintagma en projectes, referit a l'àmbit d'aplicació de l'activitat mediadora;

  ·en altres llengües es documenten denominacions paral·leles;

  ·té el vistiplau dels especialistes.

  Entre mediació en projectes i mediació de projectes, totes dues formes possibles i adequades, s'ha optat per mediació en projectes, perquè es considera, d'acord amb l'opinió dels especialistes, que és una solució semànticament més precisa (mediació de projectes podria suggerir, segons els experts, la idea que es fa mediació en projectes concurrents). (1)

  Altres denominacions que s'han valorat, però que finalment s'han desestimat, d'acord amb l'opinió dels especialistes, són les següents:

  mediació acordada, mediació contractada, mediació contractual: aquestes denominacions s'adeqüen des d'un punt de vista semàntic al concepte, en el sentit que aquesta pràctica és convinguda entre els integrants del projecte i l'equip de mediació abans que el projecte s'iniciï, però són imprecises, perquè no remeten al punt central del terme, que és que es tracta d'una intervenció que té lloc en el marc d'un projecte.

  (1) Cal tenir present, malgrat aquesta decisió, que mediació de projectes seria també una forma adequada, tenint en compte que la preposició de pot introduir complements de significat molt divers (punt de partida, causa, motiu, mitjà, autor de l'acció, mode de l'acció, matèria, etc.) i que és molt utilitzada en la formació de denominacions especialitzades. En aquest cas, la preposició de també es justificaria a partir de l'estructura de complements que regeix el verb mediar (segons es recull a l'acta del Consell Supervisor núm. 591, el conflicte o l'assumpte en què es media es pot introduir tant amb la preposició en (mediar en projectes) com amb una estructura de complement directe (mediar projectes). En aquest cas, malgrat tot, la necessitat de precisió justifica la preferència per mediació en projectes.

  [Acta 622, 2 de juny de 2017]