Back to top
Torna al llistat dels Diccionaris en Línia

Vocabulari de la música

Acadèmia Valenciana de la Llengua

Vocabulari de la música - Presentació

© Autoria: Acadèmia Valenciana de la Llengua

© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2019 (edició en paper: València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2018, 2a ed. corr.)

 

El Vocabulari de la música consta de 2.144 termes amb equivalents en castellà, francès i anglès, i amb definicions.

Conscient de la importantíssima presència que té la música tant en la tradició com en l’actualitat de la societat valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua fa temps que col·labora amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en diversos projectes que tenen un mateix objectiu: acostar a la població en general i als professionals de la música en particular la terminologia valenciana pròpia d’aquesta disciplina. Com a resultat d’aquesta col·laboració, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va publicar la primera edició d'aquesta obra l'any 2013 amb l’objectiu fonamental de difondre la forma valenciana d’una àmplia selecció de termes usats en l’àmbit musical i, a més, de donar-ne una definició senzilla i intel·ligible, a fi que el vocabulari també resultés accessible a l’usuari neòfit en la matèria. Posteriorment, l’any 2018, en va fer una segona edició corregida.

L’edició i la difusió d’aquesta publicació ara des del web del TERMCAT s’emmarca en l’acord de col·laboració que van signar el 2016 el TERMCAT i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per afavorir l’intercanvi d’informació sobre els projectes terminològics en curs i per establir els mecanismes que permetin garantir, sempre que sigui possible, la difusió de formes comunes per a designar nous termes. Parteix de l’edició corregida del 2018, que fins ara l’Acadèmia difonia en paper i en format pdf des del seu web.

Amb la voluntat d’orientar la consulta de l’usuari d’aquesta edició en línia, s’hi han afegit algunes denominacions establertes per l’Institut d’Estudis Catalans, respectant la variació dialectal original. Igualment, en les formes valencianes no reconegudes com a normatives pel diccionari de l’Institut, s'hi ha posat la marca (valencià), que indica que són pròpies d'aquest àmbit de la llengua catalana.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot o bé accedir a la llista alfabètica de totes les denominacions (en català, castellà, francès o anglès) i desplegar les fitxes, o bé fer directament al quadre "Text de la consulta” cerques simples o avançades (també en qualsevol dels idiomes del diccionari).

 

Equip de treball

Presentació

 

Autoria:

AVL

 

Edició:

TERMCAT

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Vocabulari de la música [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2019.

<https://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/266/>

 

Darrera actualització: 14-12-2023