Back to top
  • ca  maduració, n f
  • ca  afinat, n m sin. compl.
  • es  afinado, n m
  • es  maduración, n f
  • fr  affinage, n m
  • fr  maturation, n f
  • en  maturation, n
  • en  ripening, n

Definició
Operació d'elaboració d'un formatge que consisteix a deixar-lo reposar, després del salat i l'oreig, a fi que agafi la consistència, el color i el gust que el caracteritzen.

Nota

  • Durant la maduració, els formatges són sotmesos a operacions molt variables depenent del tipus de formatge que s'estigui elaborant. Per exemple, el volteig, el rentat de la crosta o el parafinat de la crosta.
maduració de la llet maduració de la llet

  • ca  maduració de la llet, n f
  • es  maduración de la leche, n f
  • fr  maturation du lait, n f
  • en  dairy maturation of milk, n
  • en  milk maturation, n

Definició
Operació prèvia a la coagulació que consisteix a afegir ferments a la llet amb l'objectiu d'acidificar-la i ajudar a la coagulació i la posterior maduració del formatge.
  • ca  manxego, n m
  • ca  formatge manxego, n m sin. compl.
  • es  manchego, n m
  • es  queso manchego, n m
  • fr  manchego, n m
  • en  Manchego, n
  • en  Manchego cheese, n

Definició
Formatge fet amb llet d'ovella, de pasta premsada i no cuita, de color blanc groguenc, de gust suau o fort segons el grau de maduració, originari de la Manxa.

Nota

  • El manxego és una Denominació d'Origen Protegida des de 2009.
  • ca  formatge Maó-Menorca, n m
  • ca  formatge de Maó, n m sin. compl.
  • ca  maó, n m sin. compl.
  • es  queso de Mahón, n m
  • es  queso Mahón-Menorca, n m
  • fr  fromage de Maó, n m
  • fr  mahon, n m
  • en  Mahon, n
  • en  Mahon cheese, n
  • en  Mahón-Menorca cheese, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta ferma i tall sencer, de color blanc de vori a groguenc, amb ulls petits distribuïts irregularment, de gust suau, lleugerament salat o acídul, i crosta de color groguenc i ataronjat marró.

Nota

  • El formatge Maó-Menorca és una Denominació d'Origen Protegida des de 1985.
  • ca  maribo, n m
  • es  maribo, n m
  • fr  maribo, n m
  • en  Maribo, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada semidura, madurat durant un període de tres a cinc setmanes i amb gust fort, originari de la ciutat danesa de Maribo.
  • ca  mascarpone, n m
  • es  mascarpone, n m
  • fr  mascarpone, n m
  • it  mascarpone, n m
  • it  mascherpone, n m
  • en  mascarpone, n

Definició
Formatge fet amb nata dolça, de textura cremosa, de color blanc i de gust suau, originari de la regió italiana de la Llombardia.
  • ca  mató, n m
  • es  mató, n m
  • fr  mató, n m
  • en  mató, n

Definició
Formatge fresc, fet amb llet de cabra i coagulat amb herbacol, sense salar ni fermentar, suau, de color blanc brillant, molt dolcenc, gras al paladar i amb tocs amargants de l'herbacol.

Nota

  • 1. A diferència del mató tradicional, el mató industrial s'elabora amb llet de vaca, la qual es fa precipitar amb sals minerals, és més eixut, de textura granulada i més magre, i aguanta més dies.
  • 2. Són variants del mató el mató de Montserrat -que es coagula amb quall animal i és molt cremós-, el mató de Vic i el mató de drap o recuit de drap, típic de l'Empordà.
  • ca  montàsio, n m
  • es  montasio, n m
  • fr  montasio, n m
  • it  montasio, n m
  • en  Montasio, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada ferma, madurat durant un període de tres a divuit mesos, amb una crosta que es va endurint amb el temps, de gust ric i afruitat, originari d'Itàlia.

Nota

  • La denominació montàsio prové del nom d'un cim dels Alps del Friül, el Jôf di Montâs, en italià Giogo di Montasio.
  • ca  monterey [en], n m
  • es  monterey, n m
  • fr  monterey, n m
  • en  Jack cheese, n
  • en  Monterey cheese, n
  • en  Monterey Jack, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta més o menys tova segons el punt de maduració, madurat durant un període d'un a sis mesos, de gust molt suau, originari de la ciutat nord-americana de Monterey.

Nota

  • La varietat de monterey més popular, el monterey jack sec, es madura amb l'addició de sal, oli i pebre.
  • ca  morbier, n m
  • es  morbier, n m
  • fr  morbier, n m
  • en  morbier, n
  • en  morbier cheese, n

Definició
Formatge fet amb llet de vaca, de pasta premsada no cuita, que té una capa negra de cendra que separa horitzontalment la pasta pel mig, originari del massís del Jura, a la regió francesa del Franc Comtat.