Back to top

temps violent - Neoloteca

Presentació
 • ca  temps violent, n m
 • es  tiempo extremo, n m
 • es  tiempo peligroso, n m
 • es  tiempo severo, n m
 • es  tiempo violento, n m
 • fr  temps violent, n m
 • en  severe weather, n
 • cod  **Motiu de normalització: Valorar l'adequació semàntica d'una denominació en ús (RECONSIDERACIÓ)**
 • cod  **Motiu de normalització: Valorar l'ús d'un calc de l'anglès**

Física > Meteorologia, **Denominació catalana 1: Locució nominal (N+Adj)**

Definició
Estat atmosfèric associat a un o diversos fenòmens meteorològics de caràcter convectiu que poden causar danys materials o posar en risc la vida de les persones.

Nota

 • El concepte de temps violent inclou els fenòmens següents: pedra grossa, esclafits, mànegues i inundacions sobtades.
 • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en la reconsideració de la forma temps perillós per temps violent

  Es reconsidera la forma temps perillós, aprovada pel Consell Supervisor en la reunió núm. 562 com a alternativa catalana al calc de l'anglès temps sever (de l'anglès severe weather), considerat lingüísticament inadequat(1), pels motius següents:

  ·la forma temps perillós, que inicialment s'adaptava prou bé al concepte, resulta en aquests moments massa àmplia, ja que actualment han deixat d'incloure's dins l'etiqueta severe weather (o *temps sever) fenòmens perillosos que no són de tipus convectiu, com ara les onades de calor o de fred, les nevades intenses, les sequeres, les boires persistents o els vents forts;(2)

  ·la forma temps perillós també genera equívocs, per exemple, amb el sistema d'avisos per situació meteorològica de perill del Servei Meteorològic de Catalunya, que s'activa quan es preveu la superació d'uns llindars específics d'intensitat o acumulació de pluja, d'acumulació de neu o d'intensitat de vent, calor o fred.

  Com a alternativa al calc, el Consell Supervisor acorda de difondre la forma temps violent, que s'adequa força bé al concepte, d'acord amb el significat de l'adjectiu violent -a ("1. Que obra amb violència, que implica violència. Un vent violent. Una tempesta violenta. 2. Intens, extrem", segons el diccionari normatiu) i és, deixant de banda el calc (temps sever), la solució que té més suport entre els especialistes.

  (1) L'adjectiu sever -a només significa en català, segons el diccionari normatiu i la majoria d'obres lexicogràfiques, 'gens indulgent amb les faltes o les febleses' i 'estricte o rígid en el seguiment d'una llei, una norma, etc.'; en anglès, en canvi, severe té un sentit més ampli i també significa, segons el cas, 'greu', 'seriós', 'important', 'extrem', 'intens', 'dur' o 'molt gran'. Cal tenir en compte, a més, que la Comissió de Lexicografia de l'Institut d'Estudis Catalans ha desestimat explícitament la petició d'ampliar el significat d'aquest adjectiu que, arran de l'estudi d'aquest cas, li ha adreçat el Consell Supervisor.

  (2) Inicialment, aquests fenòmens s'incloïen dins l'etiqueta severe weather en la meteorologia europea, però no, en canvi, en l'americana. Actualment, també a Europa tendeixen a quedar fora d'aquesta categoria.

  [Acta 644, 12 de desembre de 2018]