Back to top
  • ca  babaganuix, n m
  • ca  mutàbal, n m
  • es  baba ghannuj
  • es  mutabal
  • es  mutabbal
  • fr  baba ghannouge
  • fr  baba ghannouj
  • fr  caviar d'aubergines
  • fr  moutabal
  • fr  moutabbal
  • en  baba ganooj
  • en  baba ganoush
  • en  mutabal
  • en  mutabbal

Definició
Puré d'albergínies escalivades, generalment condimentat amb all, llimona, oli d'oliva i tahina, típic del Pròxim Orient.

Nota

  • Algunes fonts distingeixen entre babaganuix i mutàbal segons la incorporació o no de determinats ingredients, però generalment es consideren sinònims.
  • ca  baclaua, n m
  • es  baclava
  • es  baklava
  • fr  baklava
  • en  baclava
  • en  baklava

Definició
Pastisset de pasta de full farcit de festucs, nous o ametlles i cobert de mel, típic de Turquia i dels països del Pròxim Orient.

Nota

  • La denominació baclaua és una adaptació de l'àrab. L'adaptació a partir del turc seria baklava.
  • ca  banya de gasela, n f
  • es  cuerno de gacela
  • es  kaab al ghazal
  • fr  corne de gazelle
  • fr  kaab el ghzal
  • en  gazelle's horn
  • en  kab al-gazal

Definició
Pastisset amb forma de mitja lluna farcit amb una pasta d'ametlles aromatitzada amb aigua de flors de taronger, originari del Magrib.

Nota

  • La transcripció simplificada de la denominació àrab és kab al-gazal ('garró de gasela', literalment) o qarn al-gazal ('banya de gasela').
  • ca  bastela, n f
  • es  bastela
  • es  pastilla
  • fr  pastilla
  • en  bastela
  • en  bastila
  • en  pastilla

Definició
Pastís de pasta de full típic del Marroc, farcit tradicionalment de carn de colomí, ametlles i espècies, que se serveix empolsat de sucre i canyella, i que es menja com a plat principal.
  • ca  briuat, n m
  • es  briuat
  • fr  briouat
  • en  briouat

Definició
Pastisset de pasta de full farcit generalment d'ametlles, fregit i cobert de mel, típic del Marroc.
  • ca  búrgul, n m
  • es  bulgur
  • es  burghul
  • fr  boulghour
  • fr  burgul
  • en  bulgur

Definició
Blat precuinat al vapor, assecat, parcialment decorticat i triturat, molt utilitzat en la cuina del Pròxim Orient.

Nota

  • Forma procedent de l'àrab. L'adaptació a partir del turc és bulgur.