babaganuix
babaganuix
- ca babaganuix, n m
- ca mutàbal, n m
- es baba ghannuj
- es mutabal
- es mutabbal
- fr baba ghannouge
- fr baba ghannouj
- fr caviar d'aubergines
- fr moutabal
- fr moutabbal
- en baba ganooj
- en baba ganoush
- en mutabal
- en mutabbal
Definició
Puré d'albergínies escalivades, generalment condimentat amb all, llimona, oli d'oliva i tahina, típic del Pròxim Orient.
Nota
- Algunes fonts distingeixen entre babaganuix i mutàbal segons la incorporació o no de determinats ingredients, però generalment es consideren sinònims.
baclaua
baclaua
- ca baclaua, n m
- es baclava
- es baklava
- fr baklava
- en baclava
- en baklava
Definició
Pastisset de pasta de full farcit de festucs, nous o ametlles i cobert de mel, típic de Turquia i dels països del Pròxim Orient.
Nota
- La denominació baclaua és una adaptació de l'àrab. L'adaptació a partir del turc seria baklava.
banya de gasela
banya de gasela
- ca banya de gasela, n f
- es cuerno de gacela
- es kaab al ghazal
- fr corne de gazelle
- fr kaab el ghzal
- en gazelle's horn
- en kab al-gazal
Definició
Pastisset amb forma de mitja lluna farcit amb una pasta d'ametlles aromatitzada amb aigua de flors de taronger, originari del Magrib.
Nota
- La transcripció simplificada de la denominació àrab és kab al-gazal ('garró de gasela', literalment) o qarn al-gazal ('banya de gasela').
bastela
bastela
- ca bastela, n f
- es bastela
- es pastilla
- fr pastilla
- en bastela
- en bastila
- en pastilla
Definició
Pastís de pasta de full típic del Marroc, farcit tradicionalment de carn de colomí, ametlles i espècies, que se serveix empolsat de sucre i canyella, i que es menja com a plat principal.
briuat
briuat
- ca briuat, n m
- es briuat
- fr briouat
- en briouat
Definició
Pastisset de pasta de full farcit generalment d'ametlles, fregit i cobert de mel, típic del Marroc.
búrgul
búrgul
- ca búrgul, n m
- es bulgur
- es burghul
- fr boulghour
- fr burgul
- en bulgur
Definició
Blat precuinat al vapor, assecat, parcialment decorticat i triturat, molt utilitzat en la cuina del Pròxim Orient.
Nota
- Forma procedent de l'àrab. L'adaptació a partir del turc és bulgur.