Actualització de la Neoloteca i el Cercaterm (18/12/2023)

imatge d'una persona consultant el Cercaterm

La darrera actualització de la Neoloteca i el Cercaterm incorpora les novetats següents:

Termes normalitzats nous a la Neoloteca i el Cercaterm

—55 termes nous normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT dels àmbits de l’energia (matriu elèctrica, energia incorporada), la comunicació (estríming, tast), la zoologia (caluta, margai), les finances (IVA repercutit, IVA suportat), el dret (desjudicialització, desjuridificació) i la informàtica (rúter), entre d’altres.

Els termes nous es poden consultar a l’apartat "Noves incorporacions" de la Neoloteca.

Productes terminològics nous al Cercaterm

—Els termes continguts a la norma UNE 179003:2013 Serveis sanitaris. Gestió de riscos per a la seguretat del pacient. El TERMCAT ha fet la versió catalana d’aquesta norma amb l’assessorament d’especialistes del Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Es tracta de 41 termes amb denominació en català, equivalents en castellà i definicions. (Per exemple, esdeveniment sentinella o incident.)

—La Terminologia de les barreres al comerç internacional, elaborada pel TERMCAT i l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ). Aquesta obra recull 200 termes relacionats amb el comerç internacional i, més específicament, amb els obstacles o restriccions comercials imposades a la lliure circulació de béns i serveis entre dos o més països. (Per exemple, declaració de duana o barrera administrativa.)

—La Terminologia de l’educació per a la salut, una obra que recull un centenar de termes d’aquest àmbit, elaborada pel TERMCAT, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’Escola de Salut de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. (Per exemple, simulació educativa o indicador de salut.)

—Un avançament del Diccionari de bàsquet, elaborat pel TERMCAT amb la col·laboració de la Federació Catalana de Basquetbol i de Catalunya Ràdio i amb previsió de completar-lo el 2024. En aquesta primera entrega, conté 314 termes, amb equivalents en castellà, francès, italià i anglès, amb definicions i sovint amb notes complementàries. (Per exemple, zona 2-3 o valoració.)

Noves edicions i ampliacions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Actualització del Diccionari de mamífers del món, elaborat pel TERMCAT i la Fundació Barcelona Zoo, amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Granollers. És la primera ampliació del diccionari publicat el juliol del 2023. Concretament, s’hi inclouen 798 fitxes noves corresponents als 9 ordres següents: Afrosorícides, Macroscelideus, Proboscidis, Pilosos, Escadentis, Lagomorfs, Cetartiodàctils i Perissodàctils. Actualment aquest obra ofereix més de 2.200 termes per a la consulta pública. (Per exemple, argalí del Gobi o duiquer coronat.)

—Actualització del Diccionari de relacions internacionals, amb la incorporació dels equivalents en italià i àrab dels termes definits, per afavorir-ne la difusió internacional i la consulta multilingüe. Aquesta obra, elaborada pel TERMCAT amb el suport del Govern d’Andorra i amb la col·laboració del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, aplega més de 1.300 termes. (Per exemple, moviment d’alliberament nacional o principi de solidaritat.)

—Actualització del Lèxic de malalties minoritàries amb la inclusió de 363 fitxes noves corresponents a les àrees de malalties endocrines i de malalties hematològiques no oncològiques. Aquest diccionari és un recull elaborat pel TERMCAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració del Servei Català de Salut i de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SocDEMCAT). Actualment conté més de 1.620 termes. (Per exemple, adenoleucodistròfia neonatal o disfibrinogenèmia familiar.)

—Actualització del Diccionari de formatges, elaborat pel TERMCAT amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà. La primera versió parcial d’aquest diccionari es va publicar el 2021. Actualment posa a l’abast dels consultants 208 termes. (Per exemple, cullera de formatge o comté.)

Termes puntuals nous o actualitzats

—64 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

  • 59 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, bombolla de filtres, en les TIC, i depressible, en Ciències de la salut.)
  • 5 de nous elaborats per les àrees de recerca terminològica del TERMCAT, en l'àmbit de les Ciències de la Terra. (Per exemple, cicle metònic.)

Els termes nous o actualitzats es poden consultar a l’apartat “Noves incorporacions” de la Consulteca.

Aplicació de modificacions puntuals

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. Per exemple, s’ha esmenat algun cas de les denominacions *multistàtic -a i *monostàtic -a a favor de multiestàtic -a i monoestàtic -a, d’acord amb el criteri normatiu d'afegir una e epentètica a la base dels derivats que corresponguin a paraules catalanes, i s'han esmenat totes les ocurrències del nom del neuropsiquiatre rus *Korsakov a favor de la forma considerada adequada Kórsakov (per exemple, a síndrome de Kórsakov).