Back to top
crim contra la humanitat crim contra la humanitat

Source term image

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  crim contra la humanitat, n m
  • es  crimen contra la humanidad

<Dret penal>

Definition
Delicte comès contra les exigències mínimes de la dignitat de la persona, generalment amb motiu de la pertinença de la persona a un grup, a una comunitat racial, a una ideologia o a una religió.

Note

  • Àmbit: Espanya
  • Aquest delicte es refereix a crims causats en conflictes armats que no estan fixats en lleis ni costums de guerra.
    S'entenen inclosos dins els crims contra la humanitat els atemptats contra béns jurídics individuals fonamentals comesos de manera generalitzada o sistemàtica amb la participació o la tolerància del poder polític.
    El fet que aquests crims es cometin a l'empara de o en el marc d'un aparell estatal o polític fa que de vegades siguin difícils de perseguir i sancionar, i per això s'han arbitrat mecanismes per a evitar-ne la impunitat. L'aprovació de l'Estatut de la Cort Penal Internacional (1998) ha significat un avenç en aquest sentit. L'Estatut té l'objecte de constituir, quan sigui ratificat per un nombre suficient d'estats, el Tribunal Penal Internacional. En la mateixa línia, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha creat tribunals per a conèixer dels crims comesos a l'antiga Iugoslàvia i Ruanda.
    Alguns dels crims contra la humanitat estan tipificats en el Codi penal sota la rúbrica «delictes contra la comunitat internacional» (títol XXIV del llibre II). En aquest títol s'inclou el delicte de genocidi, que es pot definir com el delicte contra la humanitat per antonomàsia.