
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el portal terminològic de ciències de la salut DEMCAT <https://www.demcat.cat/ca>
.
- ca dístoma, n m
- ca dola, n f sin. compl.
- es distoma, n m
- es duela, n f
- fr grande douve du foie, n f
- en common liver fluke, n
<.FITXA MODIFICADA>, <Microbiologia i patologia infecciosa>
Definition
Note
- Els dístomes tenen una grandària que oscil·la entre uns quants mil·límetres i alguns centímetres i presenten dues ventoses, mitjançant les quals s'adhereixen a l'hoste. L'hoste intermediari, en el qual el miracidi es transforma fins a l'estat de cercària, és un gastròpode d'aigua dolça del gènere Limnea o el cranc Planorbis coenusus. En aquest estadi, les cercàries dels dístomes no són encara infestants i necessiten enquistar-se novament, per a adquirir l'estadi de metacercàries, en un segon hoste intermediari, el qual pot ser un peix d'aigua dolça, un crustaci o una planta aquàtica. Els éssers humans s'infesten en menjar aliments contaminats per metacercàries, poc o gens cuits, i pateixen aleshores una distomatosi.