Back to top
Source term image

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el portal terminològic de ciències de la salut DEMCAT <https://www.demcat.cat/ca>
.

  • ca  proteïna, n f
  • es  proteína
  • fr  protéine
  • en  protein

<Bioquímica i biologia molecular>

Definition
Nom genèric de diferents polímers naturals formats per la unió d'aminoàcids (des de 100 fins a molts milers), mitjançant un enllaç peptídic. Tenen un pes molecular superior a 10.000 Da. Són essencials per a qualsevol forma de vida coneguda i tenen una determinada disposició en l'espai, condicionada per la seqüència d'aminoàcids. Hom divideix les proteïnes en dos grups principals: les escleroproteïnes (a i ß ceratina, col·lagen) i les esferoproteïnes o proteïnes globulars, de forma aproximadament esfèrica, solubles en aigua o en dissolucions salines; hom subdivideix aquestes darreres en histones, albúmines i globulines. Poden ésser aïllades dels teixits biològics per precipitació, per cromatografia, per ultracentrifugació, per electroforesi, etc. Les funcions més importants en el cos humà són: plàstica, de control genètic, energètica, de defensa, bioreguladora, reguladora del pH, fisicoquímica, de transport i hemostàtica. El valor nutritiu d'una proteïna depèn de la quantitat i de la proporció d'aminoàcids en la seva molècula, i de la seva relació amb els aminoàcids requerits per a la síntesi de proteïnes de l'organisme. Les proteïnes d'alt valor biològic són les animals i algunes de vegetals (soia, arròs).

Note

  • La denominació proteïna prové del grec proteios 'primari'.