Back to top
  • ca  NASA, n f
  • ca  Administració Nacional de l'Aeronàutica i l'Espai, n f sin. compl.
  • es  NASA
  • es  Administración Nacional de la Aeronáutica y del Espacio sin. compl.
  • en  NASA
  • en  National Aeronautical and Space Administration sin. compl.

Teledetecció > Institucions, instal·lacions i centres

Definition
Acrònim de National Aeronautical and Space Administration, 'Administració Nacional [dels Estats Units d'Amèrica] de l'Aeronàutica i l'Espai'.

Organització creada el 1958 per a dirigir les activitats en els camps de l'aeronàutica i de la recerca aeroespacial dels Estats Units d'Amèrica.

La seva creació va ser, en bona part, una reacció als èxits soviètics, que havien culminat en el llançament del primer satèl·lit (vegeu Sputnik). Entre les seves activitats típiques hi ha el llançament de satèl·lits per a posar-los en òrbita, l'entrenament d'astronautes, el disseny d'aeronaus i vehicles espacials, així com l'anàlisi i la distribució de les dades i la informació derivada dels seus satèl·lits. Actualment disposa de diverses instal·lacions per tot el món.

Pertany al Govern Federal i comparteix responsabilitats en les activitats espacials i aèries amb altres agències federals, el departament de comerç, el departament de transport i el departament de defensa. La major part del treball desenvolupat per la NASA es realitza en el sector privat, per part de companyies aeroespacials contractades pel govern.

Els centres principals de la NASA són: ARC, DFRC, GSFC, JPL, JSC, KSC, LaRC, LeRC, MSFC i SSC.

Entre altres funcions, gestiona o codirigeix diversos satèl·lits, sèries i constel·lacions: ICESat, QuikSCAT, UARS, SeaSat, SAGE, TRMM, TOMS, Nimbus, Suomi NPP, TIROS/ESSA/NOAA, Landsat, la sèrie EOS, la constel·lació A-Train, etc.

Note

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6