Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

Terminologia dels estils musicals

Terminologia dels estils musicals - Presentation

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2019 (Primera edició: 2015)
Amb la col·laboració de: Escola Superior de Música de Catalunya; Grup Enderrock

 

En l’àmbit de la música, els termes que fan referència a estils musicals formen part d’un entorn cultural en què hi ha un canvi constant i molta creativitat. En terminologia això es tradueix en l’aparició contínua de neologismes necessaris per a designar els nous estils musicals que van sorgint.

Per aquest motiu el TERMCAT ha considerat necessari l’elaboració d’un recull terminològic de noms d’estils musicals coneguts i ja consolidats. Es tracta d’un diccionari que conté 129 noms d’estils classificats en grups temàtics com el jazz, el rock, el pop, el metal o les músiques del món, des de mitjan segle XX, aproximadament, fins a l’actualitat. Cada entrada en format de fitxa terminològica presenta la denominació i la definició en català, els equivalents en castellà, anglès i francès, i, en alguns casos, aclariments conceptuals o notes d’exemple.

Complementàriament, també es pot consultar una cronologia interactiva amb exemples audiovisuals de cada estil musical descrit. 
 

Cronologia dels estils musicals

 

Molts termes són manlleus d'origen anglès que, majoritàriament, no apareixen encara consignats a les obres lexicogràfiques catalanes de referència. El Consell Supervisor ha estudiat i normalitzat aquests casos i ha establert uns criteris generals útils a l'hora de fixar les denominacions catalanes d'aquests conceptes.

Amb aquests criteris es pretén donar compte dels motius pels quals s'han pres determinades decisions i donar també arguments que puguin servir de pauta per a la designació de nous estils que puguin aparèixer en l'escenari musical tant internacional com català, per a estils d'altres orígens o fins i tot per a noms procedents d'altres llengües.

La Terminologia dels estils musicals es presenta com un projecte obert i dinàmic que s’ha de continuar enriquint amb les propostes i incorporacions que hi vulguin fer els usuaris interessats.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) o bé a fer cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball 
Arbre de camp
Criteris del Consell Supervisor sobre les denominacions en català dels estils musicals

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Amb la col·laboració de:

Escola Superior de Musica de Catalunya          Logo Enderrock

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia dels estils musicals [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019 (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/204>

 

Last update: 05-04-2024