Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

Sistemes de resolució alternativa de conflictes (ADR)

Sistemes de resolució alternativa de conflictes (ADR) - Presentation

© Autoria: Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia; TERMCAT, Centre de Terminologia
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2019

 

Aquest recull està dedicat als sistemes que promouen la resolució dels conflictes sense intervenció judicial. Són procediments que s’anomenen genèricament ADR, sigla que prové de l’anglès alternative dispute resolution.

Conté fitxes corresponents a procediments bàsics i coneguts, com ara l’arbitratge, la conciliació i la mediació, i també altres de referides a sistemes implantats més recentment, com el dret col·laboratiu o la coordinació de parentalitat. Igualment inclou altres ADR menys coneguts, alguns dels quals encara no estan desplegats en el nostre territori però sí que estan previstos en el Llibre Blanc de la Mediació a Catalunya (Quadre 1. Taula de procediments de resolució de conflictes), com ara el minijudici (en anglès, mini-trial), el peritatge extrajudicial (en anglès, expert fact-finding) o l’avaluació experta preliminar (en anglès, early neutral evaluation).

Són, precisament, aquest segon grup de termes els que el Consell Supervisor del TERMCAT ha estudiat i normalitzat amb motiu de l’elaboració del Diccionari de mediació, un diccionari que està preparant el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb el Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya i amb l’assessorament del TERMCAT. Atès el caràcter neològic d’aquesta terminologia, un grup d’experts va consensuar en una sessió de treball les millors alternatives catalanes, que després van ser avaluades pel Consell Supervisor. Així doncs, tots els continguts neològics d’aquest recull corresponen a termes normalitzats.

Aquest recull sobre els ADR, que inicialment inclou 30 fitxes, es presenta com un projecte obert i dinàmic que s’enriquirà amb noves propostes d’especialistes i d’usuaris. És per això que, si voleu participar-hi, podeu fer arribar les vostres propostes o els vostres comentaris a l'equip de treball.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de dues maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball

Material complementari:

Infografia interactiva
Vídeo explicatiu

 

Autoria:

 Logotip Departament de Justícia           TERMCAT

 

Edició:

 TERMCAT

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia dels sistemes de resolució alternativa de conflictes (ADR) [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/263>

 

Last update: 16-01-2019