Terminologia i religions: un món de coneixement

religio

Sabeu què és l’aumisme? I a què fa referència el terme avivament entre els protestants? Us encurioseix saber què és la bhakti de l’hinduisme? A quina mena de religiosos és adequat denominar amb el terme bonze? En el cristianisme ortodox, què és l’exarcat?

La religió és un dels àmbits de l’experiència humana més complexos, amb implicacions de tota mena: culturals, antropològiques, socials, artístiques... I d’uns anys ençà, la realitat de la diversitat de religions i d’aproximacions a aquest fenomen s’ha fet particularment evident, atès que la immigració i la globalització del coneixement ens fan molt més propers conceptes que fins fa uns anys hauríem pogut ignorar.

Si tot aquest món us desperta la curiositat, us interessarà saber que s’acaba de publicar el Diccionari de religions, una obra elaborada per l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, amb l’assessorament del TERMCAT i la participació de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social de la Caixa. L’obra no s’adreça a especialistes, sinó a qualsevol persona que tingui interès o necessitat professional de tractar amb la terminologia relacionada amb les religions: periodistes, treballadors socials, mestres, professionals de la salut...

Des de termes propis de la tradició catòlica que potser han caigut en l’oblit (filioque) fins a noms propis clau en certs àmbits (Confuci, Muhàmmad); des de noms de divinitats (Vixnu) a designacions de festes i commemoracions (Khordad Sal). El Diccionari recull més de 1.600 entrades, amb definicions i sovint amb extenses notes que ajuden a contextualitzar els conceptes.

Us convidem a endinsar-vos en aquest món de creences, ritus, intuïcions, il·luminació, saviesa, tradició i coneixement. És ben probable que us quedeu enganxats una bona estona saltant d’un terme a un altre, aprenent coses que no sabíeu. A nosaltres, treballant-hi, ens ha passat contínuament.