Xylella fastidiosa: què és?, com s'escriu?, com es pronuncia?, per què se'n parla?

xilel.la

El bacteri fitopatogen Xylella fastidiosa pot causar danys greus en un gran nombre d'espècies de plantes, principalment en plantes ornamentals com el baladre o en cultius llenyosos com l'olivera, la vinya, els cítrics o els ametllers. Aquest bacteri provoca l'assecament ràpid de les fulles i les branques de la planta afectada i, en els casos més greus, la seva mort.

Les conseqüències de la presència de la subespècie de Xylella fastidiosa que es va detectar per primera vegada a Mallorca l'octubre passat i que causa la mort de les oliveres, es fan sentir actualment a tot el territori de les Illes Balears, a excepció de moment de Formentera, i a Catalunya s'estan extremant les accions de prevenció per evitar-la.

La denominació Xylella fastidiosa correspon al nom científic de l'espècie, per la qual cosa s'escriu, d'acord amb les regles taxonòmiques internacionals, amb majúscula inicial i en cursiva, i no va precedida d'article. L'extensió de les malalties en les plantes que provoca el bacteri, però, pot fer necessari, sobretot en textos adreçats a un públic no especialitzat, de disposar d'un nom comú per a designar l'espècie, que és l'única del gènere Xylella.

La denominació Xylella té l'origen en el terme de botànica xilema (creat a partir del grec xylon ‘fusta’), ja que aquest bacteri colonitza el xilema de les plantes, és a dir, el conjunt de vasos llenyosos, de cèl·lules annexes del parènquima i de teixits esquelètics que constitueixen el sistema conductor principal de la saba bruta d'una planta.

En els contextos de divulgació en què es faci necessari disposar d'un nom comú per a designar aquest bacteri, doncs, es proposa de fer l'adaptació del nom del gènere, xilel·la, amb i llatina (com el substantiu xilema i totes les formes catalanes amb el formant d'origen grec xilo-) i amb ela geminada, com en la terminació de molts altres noms comuns de bacteris (salmonel·la, legionel·la, shigel·la, etc.). En aquest cas, es tracta d'un substantiu català, de gènere femení, per la qual cosa va precedit d'article: la xilel·la.

(Font: TERMCAT)