Nous termes en estudi al Consell Supervisor (18/09/2019)

Termes en estudi

Aquest dimecres, 18 de setembre, es torna a reunir el Consell Supervisor. En aquesta reunió es continuarà treballant en la normalització de la terminologia del ioga, que ja es va iniciar abans de l’estiu. La intenció del TERMCAT és publicar abans d’acabar l’any un recull amb els termes més característics d’aquest àmbit, la majoria dels quals tenen un origen sànscrit.

En reunions anteriors ja s’han treballat els termes relacionats amb conceptes generals, els tipus de ioga, els àssanes, el pranaiama i les nadis. També s’ha establert una proposta de criteri general per a l’adaptació al català de les formes d’origen sànscrit.

En la reunió d’aquest dimecres s’acabarà de revisar la terminologia de l’àmbit vista fins ara i s’estudiaran els darrers termes previstos, relacionats amb els txakres, els bandhes, la kriià i les mudràs.

A banda d’això, en aquesta reunió també es començarà a treballar en l’establiment d’un criteri per a la representació de la variació geolingüística en les fitxes terminològiques, especialment en les fitxes dels termes normalitzats. Malgrat que tradicionalment s’ha minimitzat la importància de la variació en terminologia i, fins i tot, s’ha bandejat en favor de la precisió, el cert és que la variació existeix, igual que existeix en la llengua general, i que reflectir-la és potser, a banda d’una manera de ser fidels a la realitat, una manera d’afavorir la identificació dels parlants de tot el domini amb les formes normalitzades, fet que pot ajudar també a l’èxit de les propostes.

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre algun d’aquests temes, o si sou experts en les matèries objecte d’estudi, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.