Nous termes en estudi al Consell Supervisor (04/03/2020)

Termes en estudi

Aquest dimecres, 4 de març, es torna a reunir el Consell Supervisor. En aquesta reunió s’acabaran de revisar els termes de l’àmbit de tendències alimentàries estudiats en la reunió anterior (crudivegetarianisme, flexivegetarianisme, veganisme alimentari, dieta paleolítica, friganisme, etc.) i es començarà l’estudi d’un grup de termes relacionats amb la mobilitat sostenible, sobretot amb els diversos tipus de combustibles.

Concretament,  pel que fa a la nova terminologia de mobilitat sostenible, es treballaran els termes següents:

combustible alternatiu: Combustible que pot substituir la gasolina o el gasoil en un motor d'explosió interna amb un rendiment similar i un grau de contaminació menor.

combustible gasós: Combustible que, en condicions normals, es troba en estat gasós.

gas natural vehicular: Combustible gasós compost majoritàriament de metà i obtingut com a subproducte del petroli, que s'emmagatzema comprimit o bé en estat líquid.

gas natural comprimit: Gas natural vehicular que s'emmagatzema en estat gasós a alta pressió, generalment entre 200 i 250 bars, utilitzat sobretot en entorns urbans per la seva autonomia mitjana.

gas natural liquat: Gas natural vehicular que s'emmagatzema en estat líquid a -162 ºC, utilitzat sobretot en entorns interurbans per la seva elevada autonomia.

gas liquat del petroli: Combustible gasós compost principalment de butà i propà i obtingut de la destil·lació del petroli que s'emmagatzema en estat líquid a pressions baixes, utilitzat sobretot per al transport urbà.

biocombustible: Combustible líquid o gasós no fòssil produït a partir de biomassa d'origen vegetal o animal, que s'obté com a subproducte o bé com a recurs principal.

biocombustible de primera generació: Biocombustible procedent de cultius agrícoles, generalment elaborat a partir de sucres i olis vegetals.

biocombustible de segona gneració: Biocombustible procedent de matèria orgànica o cultius no alimentaris, generalment fusta, residus agrícoles o forestals, fracció orgànica dels residus urbans, llots de depuradora i purins.

biocombustible de tercera generació: Biocombustible procedent de la biomassa extreta del cultiu de microalgues.

biocombustible de quarta generació: Biocombustible procedent de la biomassa extreta del cultiu de microalgues modificades genèticament per a augmentar-ne la productivitat.

biodièsel: Biocombustible líquid obtingut a partir de lípids naturals, generalment olis vegetals o greixos animals, que s'utilitza per a mesclar-lo en una proporció variable amb el gasoil o bé per a substituir el gasoil per complet.

biometà: Biocombustible gasós amb una proporció molt elevada de metà que s’obté de la depuració del biogàs extret de la digestió anaeròbia de materials orgànics. 

bioetanol: Biocombustible líquid obtingut per destil·lació del sucre fermentat, que s'utilitza per a mesclar-lo en una proporció variable amb la gasolina o per a substituir la gasolina per complet. 

biometanol: Biocombustible líquid compost de metanol obtingut per un tractament termoquímic de matèria orgànica, que s'utilitza per a mesclar-lo en una proporció variable amb la gasolina o per a substituir la gasolina per complet, sovint en combinació amb bioetanol.

combustible de baix contingut en carboni: Combustible que té una composició de carboni inferior als combustibles habituals per a motors de combustió interna i, com a conseqüència, genera un volum de diòxid de carboni menor, gràcies a la tecnologia emprada en l'extracció del petroli, els processos de refinament i la utilització en motors eficients.

gasoil de baix contingut en sofre: Gasoil que conté una proporció de sofre inferior a 500 ppm.

gasoil de molt baix contingut en sofre: Gasoil que conté una proporció de sofre inferior a 15 ppm.

vehicle d’alta eficiència energètica: Vehicle que extreu un rendiment elevat de l’energia que necessita per a funcionar, amb independència de quina sigui la font d’energia utilitzada.

vehicle bicombustible: Vehicle automòbil amb motor de combustió interna que utilitza alternativament dos tipus diferents de combustibles fòssils, generalment gasolina o gasoil, d'una banda, i un combustible gasós de l'altra, sovint gas natural liquat o gas liquat del petroli, emmagatzemats en dipòsits diferents i seleccionats per un sistema de control del mateix vehicle o bé a voluntat del conductor.

vehicle dual: Vehicle automòbil amb motor de combustió interna que utilitza simultàniament dos tipus diferents de combustible fòssil, generalment gasoil, d'una banda, i un combustible gasós de l'altra, sovint gas natural comprimit o gas natural liquat, emmagatzemats en dipòsits diferents però barrejats per a la combustió en un mateix carburador, d’acord amb una proporció que varia segons les condicions del desplaçament.

vehicle de combustible flexible: Vehicle automòbil amb un motor de combustió interna capaç d’utilitzar dos o més combustibles sols o barrejats, sovint gasolina i etanol, que s’emmagatzemen en el mateix dipòsit.

vehicle d’hidrogen: Vehicle automòbil que té l’hidrogen com a font d’energia.

vehicle de pila de combustible: Vehicle d’hidrogen proveït d’un motor elèctric que extreu l’energia d’una bateria o un supercondensador alimentats amb hidrogen emmagatzemat i oxigen de l’aire com a reactius.

vehicle de gas: Vehicle automòbil proveït d’un motor de combustió interna que funciona amb un combustible gasós com a carburant únic o bé com a carburant complementari d’un altre.

bateria bipolar: Bateria amb una gran capacitat d’emmagatzemament que es compon únicament de capes de cèl·lules sobreposades, sense necessitat de connectors i cablatge, gràcies a la utilització d’elèctrodes amb materials actius com a càtodes i com a ànodes, amb la finalitat d’augmentar l’autonomia dels vehicles elèctrics i d’abaratir-ne els costos de fabricació.

Si teniu interès a conèixer més detalls sobre algun d’aquests temes, o si sou experts en les matèries objecte d’estudi, i voleu fer-nos arribar la vostra opinió, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.