Publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya una setantena de termes nous

imatge al·legòrica

Han sortit publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 8410, del 7 de maig) 74 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT durant el segon semestre de 2020.

Destaquen especialment, pel nombre de termes, els apartats dedicats al medi ambient, l’economia i l’empresa, la meteorologia i les ciències de la salut.

Pel que fa a l’apartat de medi ambient, conté una vintena de termes relacionats amb el canvi climàtic: carboni (referit al conjunt de gasos amb efecte d’hivernacle que s’emeten a l’atmosfera), crèdit de carboni, descarbonitzar, migrant climàtic | migrant climàtica, temps de permanència, etc. Aquests termes han estat normalitzats amb motiu de l’elaboració del Diccionari de l’emergència climàtica, publicat pel TERMCAT a finals de l’any passat i consultable al web del Centre.

L’apartat d’economia i empresa conté una vintena de termes més, relacionats amb la teoria econòmica (com ara biflació, hiperinflació o reflació), amb les finances (per exemple, ebitda) o amb el comerç (client simulat | clienta simulada o reduflació).

També cal destacar els termes dels àmbits de la meteorologia i les ciències de la terra (predicció ampliada, permagel o permafrost, sisme de temporal o terratrèmol de temporal) i de les ciències de la vida i la salut (fòmit, malaltia autoimmunitària o malaltia autoimmune, metaanàlisi, etc.).

Altres àmbits en què s’han normalitzat termes són, entre d’altres, el de la comunicació (anunci de vídeo dins de flux, anunci de vídeo fora de flux, difusió segmentada), la informàtica i les TIC (seminari web, monodifusió, sistema de gestió de casos, etc.), el dret (ciberseducció de menors, com a alternativa a child grooming, o pornodifusió per revenja, com a equivalent català de l’anglès revenge porn), les matemàtiques (l’adjectiu medià -ana) i la zoologia (senglar híbrid i mosquit del Japó).

Les fitxes completes de tots aquests termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

El Consell Supervisor és l’òrgan que s’encarrega oficialment de la normalització de la terminologia en llengua catalana i està format per lingüistes i especialistes vinculats al TERMCAT i a l’Institut d’Estudis Catalans.