#termedelasetmana: colada de lava

imatge d'una colada de lava

Les notícies relacionades amb l’erupció del volcà Cumbre Vieja, a l’illa canària de La Palma, vehiculen nombrosa terminologia especialitzada, com ara el terme que us volem proposar com a #termedelasetmana: colada de lava o colada volcànica.

Fa referència a la massa fluida de lava que surt d'un cràter i que s'escampa vessant avall en forma de mantells fins que s'immobilitza per refredament i es consolida. Les colades volcàniques, en solidificar-se, poden adquirir una morfologia diversa segons el grau de fluïdesa de la lava i el relleu que fossilitzen.

La forma colada, en aquest sentit, és un calc de la forma francesa coulée, i té origen en el llatí colare, que volia dir ‘passar, filtrar, escórrer’ i que ens ha arribat també amb el verb colar. El complement de lava n’especifica l’abast semàntic (lava és una forma que ens arriba des de l’italià, però també amb origen llatí, de labes ‘esllavissada’).

I en el cas del sinònim colada volcànica és l’adjectiu volcànica l’encarregat de precisar el significat del terme (derivat de volcà, una forma d’origen mitològic, atès que prové de Vulcanus, el nom del déu del foc de l’antiguitat clàssica, que se suposa que tindria les seves fargues precisament a l’interior dels volcans). Tingueu en compte, per cert, que mentre volcà o volcànic -a s’escriuen amb o a la primera síl·laba, les formes cultes vulcanisme i vulcanòleg -òloga s’escriuen amb u.

Si us interessen altres termes relacionats amb l’erupció volcànica, us convidem a consultar la infografia interactiva que hem preparat amb alguns dels termes clau per a entendre aquest fenomen natural tan espectacular com perillós.

 

[Font: TERMCAT]