Es presenta el Diccionari dels ocells del món al Delta Birding Festival

imatge de la presentació

Aquest dissabte passat, 24 de setembre, en el marc del Delta Birding Festival, la trobada internacional d’ornitologia que se celebra anualment al Delta de l’Ebre, s'ha presentat el Diccionari dels ocells del món, una obra en línia que aplega per primera vegada els noms catalans de les espècies d’ocells de tot el món.

En la presentació de l’obra, Àlex Mascarell, del Zoo de Barcelona, i Glòria Fontova, del TERMCAT, han exposat la història, les característiques i els reptes d’un projecte que, després de deu anys de feina, ha situat el català entre la cinquantena de llengües que disposen d’una nomenclatura completa de les espècies d’ocells de tot el món en la seva llengua pròpia.

El diccionari, elaborat per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT, amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, recull 11.166 fitxes terminològiques relatives a les espècies d’ocells, classificades en 36 ordres i 243 famílies. Cada fitxa inclou una o més denominacions catalanes, equivalents en castellà, francès, anglès i alemany, i el nom científic de l’espècie. Quan s’ha considerat convenient, s’han incorporat notes explicatives i il·lustracions, entre les quals hi ha una espècie representativa de cadascuna de les famílies descrites.

Per a l’elaboració del diccionari ha estat cabdal la col·laboració de l’equip d’experts, format per Raül Aymí, Rafel Cebrian († 2021), Jordi Clavell, Ponç Feliu, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, agrupats en la Comissió dels Noms dels Ocells en Català (CNOC) i iniciadors del projecte, que han proposat el corpus català de partida i s’han fet càrrec de la coordinació científica de l’obra.

Per a la revisió i validació de les denominacions catalanes de nova creació ha estat necessària la redacció prèvia d’uns criteris generals, els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, elaborats pel TERMCAT, consensuats pels experts d’aquest àmbit i aprovats pel Consell Supervisor, l’òrgan encarregat de la normalització terminològica en català. Aquests criteris han permès treballar amb coherència i uniformitat el conjunt de la nomenclatura i volen servir de guia als experts a l’hora de crear noms nous en català.