Consultes amb resposta (13/03/2013)

Us fem saber algunes de les darreres consultes que hem rebut i les respostes que hi hem donat des del Servei de Consultes.

 

Com es pot dir en català spin-off referit a una sèrie de televisió?

La forma catalana més adequada és sèrie derivada. Es tracta d’una sèrie de televisió o pel·lícula derivada d’una d’anterior, de la qual aprofita un o més personatges o un tret argumental i li dóna continuació.

 

Quina seria la forma catalana més adequada per a escrache?

Escrache és una forma originària de l’espanyol d’Amèrica, utilitzada sobretot a l’Argentina per a referir-se a la denúncia popular en contra de persones acusades de violacions dels drets humans o de corrupció, que es fa amb actes com pintades, cants o segudes davant del seu domicili particular o en llocs públics.

En català no hi ha un equivalent directe d’aquesta forma i es pot recórrer a formes descriptives com ara assetjament públic, pressió pública o escarni. Quan calgui es podrà precisar si la pressió o assetjament són en l’àmbit laboral o personal, en el domicili, a la feina, etc.

 

És adequat agendar en català?

El verb agendar no es documenta en català en les obres lexicogràfiques i terminològiques de referència. Segons el context, es poden utilitzar diferents formes per a substituir-lo: anotar a l'agenda,  reservar a l’agenda, adiar (recollit en el diccionari normatiu amb la definició ‘assenyalar el dia d’alguna cosa’), establir una cita,  fixar una cita, planificar, programar, etc.

Com es pot dir en català line dance?

La forma anglesa line dance és una denominació genèrica per a qualsevol ball en què els balladors es col·loquen en línia individualment i segueixen els passos que fa una persona de referència. En català s’anomena ball en línia.

Com es pot dir abuelidad amb el sentit de condició o qualitat d’avi?

A banda de les formes descriptives condició d’avi o qualitat d’avi, el terme català més adequat des del punt de vista lingüístic i terminològic per a designar aquest concepte és avitat.

En general, es tracta de consultes ateses recentment i per tant pot estar pendent de concretar en fitxes terminològiques de difusió al Cercaterm la informació terminològica que hi està associada.  

Si ens voleu fer arribar alguna informació sobre aquestes consultes, perquè en sou especialista o coneixeu bé els termes afectats, ho podeu fer per mitjà de la Bústia de suggeriments.