Nous termes en estudi (24/10/2013)

© iStockphoto/Svitlana Niedielska

Dijous 24 d’octubre tindrà lloc a la seu del TERMCAT una nova reunió del Consell Supervisor.

En aquesta reunió s’estudiaran els termes següents, amb l’objectiu d’establir-ne les denominacions catalanes més adequades. Els presentem en la forma amb la qual han arribat a la Secretaria del Consell Supervisor, acompanyats de la proposta o propostes alternatives que s’estan estudiant i d’una definició provisional. Si ens voleu fer arribar informació addicional sobre algun d’aquests termes, perquè en sou experts o els coneixeu especialment, ho podeu fer per mitjà de la Bústia de suggeriments.

Termes de còmic: manga

anime (anime)

1. Gènere d'animació d'origen japonès, sovint relacionat amb un manga o un videojoc, que es caracteritza per la complexitat de la trama, per la fantasia i per la possibilitat d'incloure escenes de violència o de sexe, dirigit a un públic de franges d'edat diferents segons cada producte. 2. Pel·lícula o sèrie d'animació del gènere anime.

Nota: La denominació anime prové de l'adaptació japonesa abreujada de la denominació anglesa animation 'animació'.

bishōjo (bishōjo; bishoujo; bishojo; bixojo)

Manga en què els personatges protagonistes són noies atractives i sensuals, dirigit bàsicament a un públic masculí.

Nota: La denominació japonesa bishōjo significa, literalment, 'noia atractiva'.

bishōnen (bishōnen; bishounen; bishonen; bixonen)

Manga en què els personatges protagonistes són nois de característiques andrògines, atractius i sensuals, dirigit bàsicament a un públic femení.

Nota: La denominació japonesa bishōnen significa, literalment, 'noi atractiu'.

 

cosplay (cosplay; kosupure)

Fenomen consistent a disfressar-se d'un personatge de ficció d'un còmic, un videojoc o una pel·lícula d'animació, especialment d'un manga o un anime.

Nota: 1. La denominació cosplay és un acrònim de les denominacions angleses costume ('vestit') i play ('joc'), i la denominació kosupure correspon a la transcripció del japonès. 2. Els practicants de cosplay són els cosplayers.

cosplayer (cosplayer; kosupureyā; kosupureya; kosupureia)

Persona que practica el cosplay.

Nota: La denominació kosupureya correspon a la transcripció simplificada de la denominació japonesa (en transcripció estrica, kosupureyā), manlleu, al seu torn, de l'anglès.

fansub (fabsub; fansubu)

Còpia d'un producte audiovisual, sovint una sèrie televisiva, un anime o un videojoc, que ha estat subtitulada en una llengua diferent a l'original per seguidors amateurs.

Nota: 1. La denominació fansub és un acrònim de la denominació anglesa fan subtitle; la denominació fansubu correspon a la transcripció del japonès.

hentai (hentai)

Subgènere de manga de contingut eròtic o pornogràfic en què l'estil de dibuix destaca les característiques sexuals dels personatges, dirigit a un públic adult, especialment masculí.

Nota: La denominació japonesa hentai significa, literalment, 'transformació, desviació, perversió'.

josei (josei, redikomi, redīsu, redisu)

Sugènere de manga en què l'argument se centra en experiències femenines de la vida quotidiana i en què els temes amorosos es tracten de manera realista, destinat a un públic femení adult.

Nota: La denominació japonesa josei significa, literalment, 'dona', 'sexe femení'.

manga (manga)

1. Gènere de còmic d'origen japonès, sovint en blanc i negre i amb un sentit de lectura de dreta a esquerra en cada pàgina, que es caracteritza per personatges de gran expressivitat i ulls molt grossos, fons poc detallats, un estil cinematogràfic i l'ús abundant d'onomatopeies. 2. Còmic del gènere manga.

Nota: La denominació japonesa manga significa, literalment, 'imatge o dibuix còmic' (de man 'caòtic, desordenat, divertit' i ga 'dibuix, imatge').

 

mangaka (mangaka)

Autor de còmics del gènere manga.

otaku (otaku)

Persona molt aficionada al manga i l'anime.

Nota: La denominació japonesa otaku, creada a partir del prefix o- i el nom taku ('casa'), significa, literalment, 'casa vostra'. Al Japó té un significat general de persona extravagant obsessionada per una afició d'interior (els ordinadors, els videojocs, el manga, etc.) i sol tenir una connotació negativa molt marcada.

OVA (OAV; OVA)

Sèrie d'anime, generalment de gran qualitat de producció, creada per al mercat de vídeo.

Nota: La denominació OVA correspon a la sigla de la denominació anglesa original video animation (‘animació originalment per a vídeo).

seinen (seinen)

Subgènere de manga en què l'argument presenta força complexitat, els temes abordats són molt diversos i el contingut eròtic pot ser elevat, dirigit a un públic adult jove, especialment masculí.

Nota: La denominació japonesa seinen significa, literalment, 'edat adulta, maduresa'.

shōjo (shōjo; shoujo; shojo; xojo)

Subgènere de manga en què s'aborden temes amorosos amb un estil romàntic, dirigit bàsicament a un públic femení adolescent.

Nota: La denominació japonesa shōjo significa, literalment, 'noia'.

shōjo-ai (shōjo-ai; shoujo-ai; shojo-ai; xojo-ai)

Subgènere de manga en què s'aborda l'amor lèsbic amb un estil romàntic, dirigit bàsicament a un públic femení adolescent.

Nota: : La denominació japonesa shōjo-ai, que significa, literalment, 'amor entre noies' (de shōjo 'noia', i ai 'amor') es va crear als països occidentals per distingir els productes en què el contingut sexual era més implícit d'aquells en què era més explícit, els quals pertanyerien al yuri; al Japó, però, shōjo-ai no s'utilitza i yuri pot designar indistintament tots dos tipus de producte.

shōnen (shōnen; shounen; shonen; xonen)

Subgènere de manga en què destaquen la importància de l'acció i l'estil humorístic, dirigit bàsicament a un públic masculí adolescent.

Nota: La denominació japonesa shōnen significa, literalment, 'noi'.

shōnen-ai (shōnen-ai; shounen-ai; shonen-ai; xonen-ai)

Subgènere de manga en què s'aborda l'amor gai amb un estil romàntic, dirigit bàsicament a un públic adolescent femení.

Nota: La denominació japonesa shōnen-ai significa, literalment, 'amor entre nois' (de shōnen 'noi' i ai 'amor').

yaoi (yaoi; iaoi)

Subgènere de manga en què s'aborda l'amor gai, dirigit bàsicament a un públic femení.

Nota: La denominació japonesa yaoi és un acrònim de l'expressió yama-nashi, ochi-nashi, imi-nashi, que significa, literalment, 'sense clímax, sense resolució, sense sentit', aplicada als primers productes del subgènere com a conseqüència de la seva baixa qualitat.

yuri (yuri; iuri)

Subgènere de manga en què s'aborda l'amor lèsbic, dirigit bàsicament a un públic adult.

Nota: La denominació japonesa yuri significa, literalment, 'lliri'.

El Consell Supervisor és l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, integrat per membres designats per l’Institut d’Estudis Catalans i membres del TERMCAT.