Tradicions gastronòmiques

© Nolasc Azcona

És temporada de calçotades, la popular trobada que en aquesta època de l’any aplega famílies i amics per degustar un dels plats per excel·lència de la cuina catalana.

Tot i que habitualment els calçots es couen sobre flama viva i se serveixen amb la salsa típica que els acompanya, la salvitxada o el romesco, les receptes per a cuinar-los poden ser ben variades.

També és en aquestes dates que se celebra la tradició gastronòmica que dóna el tret de sortida a les festes de Carnestoltes, el Dijous Gras, en què la coca de llardons i la botifarra d’ou destaquen com a ingredients principals.

Per a familiaritzar-vos amb tota aquesta terminologia típica d’aquestes dates, el TERMCAT us ofereix el recull Plats a la Carta, que posa a l’abast dels usuaris 7.765 denominacions catalanes de plats i begudes, amb els equivalents corresponents en castellà, francès, italià, anglès i alemany.

La informació d’aquest repertori prové de la base de dades de l’aplicació informàtica Plats a la carta, eina desenvolupada i gestionada per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT, i confegida a partir de les denominacions de plats i begudes proposades pels usuaris de l’aplicació, amb l’objectiu de facilitar al sector de la restauració l’elaboració de cartes i menús en català.

Plats a la carta s’inclou dins de la col·lecció Diccionaris en Línia, en la qual també podeu consultar el Diccionari de procediments culinaris i els reculls de Gastronomia japonesa i de Gastronomia del Pròxim Orient, en els quals trobareu les denominacions per a productes tan coneguts com el durum, el falàfel, l'hummus, el kebab, el xauarma o el rotlle de sushi, el sake, el sashimi, la tempura i el yakitori.

Recordeu que tots els termes estan disponibles per a la descàrrega en el servei de la Terminologia Oberta, juntament amb els reculls Begudes i Indústria alimentària, i que també els podeu trobar al Cercaterm.