Back to top

Criteris terminològics

Presentation
DEFINICIÓ (2): REFERÈNCIA A ALTRES DENOMINACIONS DEFINICIÓ (2): REFERÈNCIA A ALTRES DENOMINACIONS

  • ca  DEFINICIÓ (2): REFERÈNCIA A ALTRES DENOMINACIONS

Criteris metodològics > Definició

Definition
La denominació d'un terme citada en la definició d'un altre terme s'hauria de recollir sempre completa i exacta, per a permetre la localització ràpida i precisa de la fitxa citada.

No és adequat, doncs, fer les intervencions següents en una denominació citada:
- Inserir-hi elements
Ex.: A partir de la denominació planxa de neu ("Post ampla de material dur i lleuger [...], que està preparada per a lliscar sobre la neu"), no seria adequada la definició següent per a fals cantelleig: *"Posició en què els cantells d'uns esquís o una planxa de la neu no es claven a la neu".
- Substituir algun dels components
Ex.: En el mateix cas, tampoc seria adequada la definició *"Posició en què els cantells d'uns esquís o una planxa de pista no es claven a la neu".
- Escurçar-la per evitar repeticions dintre la definició
Ex.: En el mateix cas, tampoc seria adequada la definició *"Posició en què els cantells d'uns esquís o una planxa no es claven a la neu".

L'única variació sobre una denominació citada hauria de ser de flexió (nombre, gènere, persona, temps verbal, etc.), per a adequar-la a les necessitats sintàctiques d'una definició.
Ex. A partir de la denominació acoblar ("Transferir una part de la potència d'un senyal d'un lloc a un altre d'un circuit o sistema"), es pot definir així auricular: "Transductor electroacústic que s'acobla a l'orella humana i que transforma senyals elèctrics en ones sonores".

Note

  • 1. Aquest criteri es complementa amb les fitxes DEFINICIÓ (1): SINONÍMIA; I RIQUESA LÈXICA; DEFINICIÓ (3): AUTOREFERÈNCIA, i DEFINICIÓ (4): CIRCULARITAT I PROVA DE LA SUBSTITUCIÓ.
  • 2. Podeu consultar el document de criteri original, Definició: Sinonímia, referència a altres denominacions i autoreferència, en l'apartat "Criteris terminològics" del web del TERMCAT (arxiu.termcat.cat/criteris/definicio-sinonimia.pdf).