Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

Terminologia de la sexualitat i l'erotisme

Terminologia de la sexualitat i l'erotisme - Presentation

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2020 (Primera edició: 2018)

 

Si us conviden a fer un ‘blizz’, què us estan proposant? Què us trobareu si us sorprenen amb un ‘kokigami’? Tens una nova parella i és ‘vegà sexual’? Fins on arriba el ‘pèting’? Heu tingut mai una ‘ressaca sexual’? Sou més de ‘sexe conscient’ o de BDSM? Resum: abans del sexe cal tenir els termes clars.

En l’àmbit del sexe i l’erotisme tot està obert i hi ha un gran escenari creatiu per explorar. Només cal triar lliurement i sobretot tenir clar de què es parla quan es parla de sexe. I si volem gaudir del sexe amb seguretat i llibertat, és necessari conèixer els conceptes bàsics per entendre com funcionen les seves regles. Per aquest motiu, el TERMCAT ha considerat necessària l’elaboració d’un recull que contingui la terminologia bàsica d’aquest àmbit i que tingui com a objectiu prioritari oferir una terminologia inclusiva sobre el sexe que aplegui perspectives, orientacions i tendències ben diverses. El corpus, i en molts casos també les denominacions, s’han consensuat a través de les propostes dels experts i els suggeriments de l’equip de Time Out Barcelona, que ens van ajudar a documentar la terminologia d’aquest àmbit en la literatura més recent. En els casos de termes neològics, un grup d’experts van consensuar en una sessió de treball les millors alternatives catalanes que després van ser avaluades pel Consell Supervisor.

La terminologia recull més de 150 de termes. Cada terme inclou les denominacions i la definició en català, els equivalents en castellà i anglès, i, en alguns casos, aclariments conceptuals o notes d’exemple.

Des de la pestanya Consulta de termes, es pot o bé accedir a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) i desplegar les fitxes, o bé fer directament al quadre Text de la consulta cerques simples o avançades (en qualsevol dels idiomes del diccionari).

La Terminologia de la sexualitat i l’erotisme es presenta com un projecte obert i dinàmic que s’enriqueix amb les propostes dels especialistes col·laboradors i els usuaris. En el moment de tancar aquesta primera versió del recull, ja s’està treballant en la segona edició, on trobarem termes com shibari o sexsomnia. Si hi voleu participar, podeu fer arribar les vostres properes propostes amb l’etiqueta #termeserotisme.

 

Equip de treball

Material complementari

Relat visual: Sexualitat i erotisme. Termes clau

Sexualitat i erotisme. Termes clau

Infografia: Només sí és sí: els termes del consens i el consentiment sexual

Només sí és sí

 

Premsa

Time Out
Catalunya ràdio. Les Mil i Una Nits
El País
324
El Periodico
Ara
Vilaweb
Nació Digital
El Nacional
Rac.1 Islàndia (12/12/2018)
Adolescents.cat
Núvol
La Vanguardia

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la sexualitat i l'erotisme [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2020. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/262/>

 

Last update: 14-12-2023