La Terminologia del llibre. Bona lectura i bona diada!

llibre

Des del TERMCAT us volem proposar un recull d'apassionants termes llibrescos: la Terminologia del llibre.

No hi trobareu autors ni títols —que això és una cosa molt personal de cadascú—, sinó prop de dos-cents termes relatius a la indústria editorial i corresponents a àrees com l’edició, la impressió, la comercialització i la publicitat.

La majoria provenen del Vocabulari panllatí de difusió i de distribució del llibre, obra multilingüe elaborada en el marc de la Xarxa Panllatina de Terminologia (REALITER) sota la coordinació de l’Oficina Quebequesa de la Llengua Francesa, i en la qual el TERMCAT ha participat pel que fa a la terminologia catalana.

Tot i que els llibres electrònics van prenent protagonisme, convé conèixer termes bàsics perquè un llibre sigui, tal com encara l’entenem avui, un llibre imprès: el plec, la tripa i el llom; però també d’altres que no s’han de confondre: coberta, contracoberta i sobrecobertaportada, contraportada i portadella; solapa, faixa, etc.

També hi trobareu termes relatius als textos i anotacions que acostumem a trobar a l’interior d’una obra com ara colofó, dedicatòria, lema, ISBN, peu d’impremta o pròleg; o termes específics de l’àmbit com ara best-seller, catàleg, fons editorial o tiratge.