Back to top

Cercaterm

We offer open access to our TERMCAT term records, which can be explored using our Cercaterm search tool.

If you require more details, please contact our Queries Service (you must register). 

Results for "appendicitis" in all thematic areas

apendicitis apendicitis

<Ciències de la salut > Semiologia>, <Gastroenterologia>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2020. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  apendicitis, n f
  • ca  ecfiaditis, n f sin. compl.
  • ca  epitiflitis, n f sin. compl.
  • ca  tiflitis, n f sin. compl.
  • es  apendicitis
  • fr  appendicite
  • en  appendicitis

<Ciències de la salut > Semiologia>, <Gastroenterologia>

Definition
Inflamació de l'apèndix cecal. La malaltia es presenta de manera més o menys sobtada i es manifesta, en la seva forma típica, amb dolor abdominal d'inici epigàstric que, al cap de poc, es localitza al quadrant inferior dret. Generalment s'acompanya de vòmits o nàusees, de febrícula i d'absència de deposicions. L'exploració clínica descobreix contractura involuntària de la musculatura de la fossa ilíaca dreta i dolor a la pressió en el punt de McBurney. A la sang, habitualment hi ha augment del nombre de leucòcits i de formes joves. El tractament de l'afecció és l'extirpació de l'apèndix (apendicectomia), que és recomanable efectuar amb urgència per tal d'evitar l'evolució de les lesions cap a la perforació i la peritonitis, complicació que crea una situació de gravetat. En l'infant, l'apendicitis és especialment greu -tant més com més jove és el pacient- a causa de la ràpida progressió de les lesions i a les dificultats diagnòstiques. L'administració d'antibiòtics modifica el quadre clínic, la qual cosa explica sovint retards diagnòstics lamentables. En el vell, l'apendicitis també ofereix una major gravetat, a conseqüència de la poca intensitat del quadre i la lentitud d'evolució, circumstàncies que expliquen molts diagnòstics tardans.

Note

  • Les denominacions ecfiaditis, eptiflitis i tiflitis es consideren obsoletes.
apendicitis apendicitis

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Source term image

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  apendicitis
  • en  appendicitis

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties de l'aparell digestiu>