varietat de raïm de vinificació
varietat de raïm de vinificació
Vitivinicultura
- ca varietat de raïm de vinificació, n f
- es variedad de uva de vinificación, n f
Vitivinicultura
Definition
Varietat de raïm procedent de vinya conreada, habitualment, per a la producció de raïm destinat a l'elaboració de productes vitivinícoles.
varietat experimental
varietat experimental
Vitivinicultura
- ca varietat experimental, n f
- es variedad experimental, n f
Vitivinicultura
Definition
Varietat de raïm no classificada ni com a varietat comercial ni com a varietat autoritzada per a la vinificació.
verdejo
verdejo
Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca
- ca verdejo, n m
- es verdejo, n m
- fr verdejo, n m
- pt verdelho, n m
- en Verdejo, n
Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca
Definition
1. Cep conreat tradicionalment a la regió de Rueda i a la comarca de la Ribera del Duero, a Castella i Lleó, vigorós.
2. Raïm blanc produït pel cep verdejo, menut i amb els grans petits, esfèrics i de color groc.
3. Vi elaborat amb raïm verdejo, fresc, molt àcid, de color groc verdós i amb una aroma afruitada i vegetal.
2. Raïm blanc produït pel cep verdejo, menut i amb els grans petits, esfèrics i de color groc.
3. Vi elaborat amb raïm verdejo, fresc, molt àcid, de color groc verdós i amb una aroma afruitada i vegetal.
Note
-
Criteris aplicats:
S'aprova la denominació verdejo, manlleu del castellà (derivat de verde 'verd', potser pel caràcter primerenc d'aquesta varietat) pels motius següents:
·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat; també es documenten en altres textos especialitzats i en obres terminològiques;
·els especialistes consultats confirmen que l'única denominació amb què es designa aquesta varietat vitivinícola en català i descarten els sinònims documentats en algunes fonts; comenten, a més, que hi ha tendència a catalanitzar-ne la pronúncia, motiu pel qual no s'indica la llengua de procedència;
·també és la forma que es documenta en altres llengües.
Es descarten, entre d'altres, les formes verdello, verdiell i picapoll, recollides en algunes obres com a equivalents de verdejo, perquè els especialistes asseguren que denominen altres varietats.
[Acta 607, 17 de juny de 2016]
vermentino
vermentino
Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca
- ca vermentino, n m
- es vermentino, n m
- fr garbesso, n m
- fr rolle, n m
- fr vermentino, n m
- fr vermentinu, n m
- it favorita, n f
- it pigato, n m
- it vermentino, n m
- en Rolle, n
- en Vermentino, n
Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca
Definition
1. Cep originari d'Itàlia, conreat tradicionalment a la Ligúria i a Sardenya, sensible al vent i resistent a la secada.
2. Raïm blanc produït pel cep vermentino, de maduració tardana, mitjà o gros i amb els grans grossos, el·líptics i de color verd groguenc.
3. Vi elaborat amb raïm vermentino, fresc, poc àcid, de color pàl·lid i amb una aroma característica de poma i altres fruites, que se sol utilitzar per a fer vins blancs secs i rosats.
2. Raïm blanc produït pel cep vermentino, de maduració tardana, mitjà o gros i amb els grans grossos, el·líptics i de color verd groguenc.
3. Vi elaborat amb raïm vermentino, fresc, poc àcid, de color pàl·lid i amb una aroma característica de poma i altres fruites, que se sol utilitzar per a fer vins blancs secs i rosats.
Note
-
Criteris aplicats:
S'aprova la denominació vermentino, manlleu de l'italià d'origen incert, potser del genovès vermentin,(1) pels motius següents:
·és la forma documentada en català per a fer referència a aquesta varietat, tant en textos oficials (per exemple, al RD 313/2016, de 31 de juliol) com en textos especialitzats del sector;
·malgrat que és un manlleu, s'inscriu fàcilment en el sistema gràfic i fonètic del català;
·és una designació anàloga, des del punt de vista formal, a altres denominacions ja catalanes també d'origen italià, com ara andantino, camerino, casino o concertino;
·es documenta també en altres llengües;
·té el vistiplau dels especialistes.
Es descarta la sinonímia amb malvasia de gra gros i malvasia del Rosselló, recollida en algunes fonts, perquè els especialistes no han pogut confirmar que designin realment aquesta varietat.
(1) I Grandi dizionari Garzanti [en línia]. Novara: De Agostini Scuola Spa, cop. 2016. <<www.garzantilinguistica.it/>
[Acta 619, 31 de març de 2017]
vi
vi
Vitivinicultura
- ca vi, n m
- es vino, n m
Vitivinicultura
Definition
Producte obtingut exclusivament per fermentació alcohòlica, total o parcial, de raïm fresc, trepitjat o no, o de most de raïm.
vi d'agulla
vi d'agulla
Vitivinicultura
- ca vi d'agulla, n m
- es vino de aguja, n m
Vitivinicultura
Definition
Producte obtingut a partir de vi, de vi nou en procés de fermentació, de most de raïm o de most de raïm parcialment fermentat, sempre de varietats autoritzades, que assoleix una pressió deguda al diòxid de carboni endogen no inferior a 1 bar ni superior a 2,5 bars i que té un grau alcohòlic adquirit igual o superior al 7%.
Note
- Els productes a partir dels quals s'obté el vi d'agulla han de tenir un grau alcohòlic volumètric total no inferior al 9%.
vi d'agulla gasificat
vi d'agulla gasificat
Vitivinicultura
- ca vi d'agulla gasificat, n m
- es vino de aguja gasificado, n m
Vitivinicultura
Definition
Vi d'agulla amb un grau volumètric total no inferior al 9%.
vi de finca qualificada
vi de finca qualificada
Vitivinicultura
- ca vi de finca qualificada, n m
- es vino de finca calificada, n m
Vitivinicultura
Definition
Vi inclòs dins d'una denominació d'origen protegida i produït en un territori determinat d'una extensió inferior a la del terme municipal, d'on resulten vins amb característiques qualitatives especials i que s'obté per un procés d'elaboració en celler que assegura la qualitat del raïm en la vinificació mitjançant una traçabilitat específica.
Note
- El nom del vi de finca qualificada està notòriament lligat a les vinyes de les quals s'obté i no es pot usar per a designar altres productes vitivinícoles. El titular de les vinyes i el del celler han de coincidir o bé s'ha d'acreditar una relació contractual entre ells de, com a mínim, deu anys.
vi de licor
vi de licor
Vitivinicultura
- ca vi de licor, n m
- es vino de licor, n m
Vitivinicultura
Definition
Vi obtingut a partir de les varietats autoritzades i recomanades, amb un grau alcohòlic volumètric natural inicial igual o superior al 12%.
vi de producció biodinàmica
vi de producció biodinàmica
Vitivinicultura
- ca vi de producció biodinàmica, n m
- es vino de producción biodinámica, n m
Vitivinicultura
Definition
Vi elaborat d'acord amb les prescripcions específiques reconegudes per als productes de l'agricultura biodinàmica.