Back to top
Go back to the list of Online Dictionaries

Diccionari de l'emergència climàtica

Diccionari de l'emergència climàtica - Presentation

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2020
Amb la col·laboració de: Generalitat de Catalunya. Departament de Territori i Sostenibilitat. Servei Meteorològic de Catalunya; Oficina Catalana del Canvi Climàtic

 

El Diccionari de l’emergència climàtica recull 230 termes relacionats amb el canvi climàtic i la transició climàtica, agrupats en les àrees temàtiques següents: conceptes generals, causes del canvi climàtic, efectes del canvi climàtic, mitigació i adaptació al canvi climàtic, i acords i organismes de referència.

Cada fitxa  terminològica conté una denominació catalana i, quan escau, formes sinònimes; equivalents en castellà, francès i anglès; l’àrea temàtica assignada; una definició i, en gairebé tots els termes, notes explicatives. 

L’obra, fruit de la iniciativa del TERMCAT, s’ha elaborat en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, organismes dependents del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Atesa la situació actual de crisi climàtica, aquest diccionari s’ha plantejat com un recull de la terminologia principal de l’àmbit, que faciliti la comunicació en català i pugui ajudar  a la comprensió i la divulgació dels conceptes més destacats.

Una vintena dels termes inclosos en el diccionari han estat estudiats pel Consell Supervisor del TERMCAT, l’òrgan encarregat de l’establiment de la terminologia catalana, que n’ha fixat les denominacions catalanes més adequades. Són exemples de termes normalitzats pel Consell Supervisor crèdit de carboni, petjada de carboni, descarbonitzat -ada (amb el sinònim lliure de carboni), neutre -a en carboni (amb el sinònim climàticament neutre -a ), temps de permanència  o migrant climàtic (amb els sinònims desplaçat climàtic i refugiat climàtic).

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball
Arbre de camp
Bibliografia

Material complementari:

Infografia: Termes de l'emergència climàtica: de la crisi climàtica a la transició climàtica

Termes de l'emergència climàtica: de la crisi climàtica a la transició climàtica

 

Autoria i edició:

Logo Termcat

 

Amb la col·laboració de: 

Departament de Territori i Sostenibilitat

 

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de l'emergència climàtica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2020. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/295>

 

 

Last update: 05-04-2024