Actualització del Cercaterm (18/12/2019)

Actualització Cercaterm

La darrera actualització del Cercaterm, que servirà per tancar el 2019, inclou les novetats següents:

 

Productes terminològics nous

—El Lèxic de malalties minoritàries, elaborat pel TERMCAT amb motiu de La Marató de TV3 en col·laboració amb el Servei de Planificació Lingüística del Departament de Salut i amb el Programa de Malalties Minoritàries del Servei Català de la Salut. Conté 477 termes, amb equivalents en castellà, francès i anglès. (Per exemple, distròfia muscular congènita i deficiència de l’inhibidor del complex d’atac a la membrana.)

—Les fitxes de la futura Terminologia del ioga, amb publicació prevista el gener de 2020. Es tracta d’un producte elaborat pel TERMCAT, moltes fitxes del qual han estat objecte de normalització per la dificultat d’adaptar les formes sànscrites originals. Conté 110 termes, amb equivalents en castellà, anglès i sànscrit, amb definicions i amb imatges dels àssanes més habituals. (Per exemple, postura de l’espelma i postura del gos mirant avall.)

—Les fitxes del futur Diccionari de bioètica, que també està previst publicar el gener de 2020. Es tracta d’un producte elaborat pel TERMCAT i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració  del Comitè de Bioètica de Catalunya. Conté 699 termes, amb equivalents en castellà i anglès i amb definicions. (Per exemple, banc per a ús autòleg i dret a no saber.)

—Un conjunt de fitxes del Diccionari jurídic, elaborat el 2013 per la Societat Catalana d’Estudis Jurídics de l’Institut d’Estudis Catalans. En concret, aquesta actualització incorpora un primer bloc de continguts integrat per 5.172 termes, amb equivalents en castellà, definicions i notes explicatives. (Per exemple, hereu distribuïdor | hereva distribuïdora i turbatio verbis.)

 

Noves edicions i revisions de productes terminològics ja publicats

—Segona edició de la Terminologia de la fotografia digital, elaborada pel TERMCAT l’any 2018 amb el suport del Govern d’Andorra. En aquesta segona edició, s’hi han afegit 129 termes, de manera que actualment en conté 239, amb equivalents en castellà i anglès i amb definició. (Per exemple, autofocus continu i mode de prioritat d’obturació.)

—Actualització del Diccionari dels ocells del món, elaborat per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT. En aquesta actualització, s’hi han afegit 1.355 fitxes; això fa que actualment en contingui 6.633, amb equivalents en castellà, francès, anglès i alemany i amb nom científic. (Per exemple, àtila capgrís i miner riberenc alabarrat.)

—Actualització de la Terminologia de la ciberseguretat, elaborada pel TERMCAT amb el suport del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT). En aquesta incorporació s’hi han afegit 96 fitxes, de manera que actualment en conté 359, amb equivalents en castellà, francès i anglès i amb definicions. (Per exemple, control de supervisió i adquisició de dades i sistema de detecciò d’intrusos.)

 

Fitxes de criteris noves al Cercaterm

—1 fitxa nova, que resumeix i adapta al format de fitxa del Cercaterm un criteri terminològic publicat prèviament pel TERMCAT. (És la fitxa CRITERI bloqueig i continuació / bloqueig i obertura o bé pick and roll / pick and pop?) Aquesta fitxa de criteri també es pot consultar a l’apartat Noves incorporacions del Diccionari de criteris terminològics.

 

Termes puntuals nous o actualitzats al Cercaterm

—29 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 3 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, carotenèmia, en Ciències de la salut.)

• 26 de nous elaborats per altres àrees terminològiques del TERMCAT amb motiu de treballs en àmbits concrets, entre les quals destaquen 22 fitxes dedicades a les papallones del gènere Zygaena. (Per exemple, gitaneta del panical de muntanya.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Consulteca.

 

Aplicació de correccions al Cercaterm

—Correcció i compleció de dades puntuals de diverses fitxes, sovint arran de suggeriments dels nostres usuaris. (Per exemple, s’han esmenat les denominacions *defecte tritanomalòptic a favor de defecte tritanomalòpic i *dabrafenid a favor de dabrafenib.)

 

Que tingueu uns dies de Nadal plens de coses bones, també terminològiques!