Back to top

Cercaterm

Buscador del conjunto de fichas terminológicas que TERMCAT pone a disposición pública. 

Si necesitan más información, pueden dirigirse al Servicio de Consultas (es necesario registrarse previamente).

Resultados para la búsqueda "brufar" dentro de todas las áreas temáticas

ànec de Barbaria rostit amb salsa de tòfones i alls confitats ànec de Barbaria rostit amb salsa de tòfones i alls confitats

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  ànec de Barbaria rostit amb salsa de tòfones i alls confitats
  • es  pato de Barbarie asado con salsa de trufas y ajo confitado
  • fr  canard de Barbarie rôti à la sauce aux truffes et à l'ail confit
  • it  anatra muta arrosto con salsa di tartufi e aglio confit
  • en  roast musk duck with pickled garlic and truffle sauce
  • de  gebratene Barberie-Ente mit Trüffelsauce und eingelegtem Knoblauch

<Plats a la carta. Carn>

abrasar abrasar

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  abrasar, v tr
  • es  abrasar, v tr
  • es  quemar, v tr
  • fr  brûler, v tr
  • en  make charcoal (to), v tr

<Enginyeria forestal>

abrusar abrusar

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  abrusar, v tr
  • es  quemar
  • fr  brûler
  • en  burn, to

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>

Definición
Sotmetre el casc d'un equí a l'acció de la ferradura al roig quan es ferra en calent.
abrusar abrusar

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  abrusar, v tr
  • es  quemar
  • fr  brûler
  • en  burn, to

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>

Definición
Sotmetre el casc d'un equí a l'acció de la ferradura al roig quan es ferra en calent.
agulla de brodar agulla de brodar

<Indústria > Indústria tèxtil > Confecció>

Fuente de la imagen del término

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  agulla de brodar, n f
  • es  aguja de bordar

<Indústria > Indústria tèxtil > Confecció>

Definición
Agulla, generalment més prima i més curta que la de cosir, emprada per a brodar,
amanida de vedella confitada amb tòfones fresques amanida de vedella confitada amb tòfones fresques

<Gastronomia > Plats a la carta>

Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de vedella confitada amb tòfones fresques
  • es  ensalada de ternera confitada con trufas frescas
  • fr  salade de veau confite aux truffes fraîches
  • it  insalata di vitello macerato con tartufi freschi
  • en  pickled veal salad with fresh truffles
  • de  Salat mit eingelegtem Kalbfleisch und frischen Trüffeln

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

americana sense encreuar americana sense encreuar

<Indumentària>

Fuente de la imagen del término

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  americana sense encreuar, n m
  • es  americana sin cruzar

<Indumentària>

Definición
Americana en què les dues parts davanteres no se sobreposen i que acostuma a tenir una única filera de botons.
arrufar arrufar

<Indústria > Indústria tèxtil > Confecció>

Fuente de la imagen del término

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  arrufar, v tr
  • es  arrugar
  • fr  grigner
  • fr  se troisser
  • en  cockle, to
  • en  wrinkle, to
  • de  knittern
  • de  sich verzerren

<Indústria > Indústria tèxtil > Confecció>

Definición
Fer rufes o arrufes a desgrat, sense precisió.
búfal búfal

<Indústria > Indústria de la pell > Pells>

Fuente de la imagen del término

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  búfal, n m
  • ca  brúfol, n m sin. compl.

<Indústria > Indústria de la pell > Pells>

Definición
Pell de búfal.
Fuente de la imagen del término

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 15a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2025.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  barrar, v tr
  • es  cruzar

<Dret>

Definición
Ratllar {un xec} amb dues línies paral·leles inclinades i amb una expressió que indica que només es pot cobrar ingressant-lo en un compte bancari.

Nota

  • Àmbit: Inespecífic
  • Ex.: Ha barrat el taló perquè no el pugui cobrar ningú més a part de la persona a qui s'ha estès.