Tornar al llistat de notícies

Actualització del Cercaterm i la Neoloteca (07/04/2017)

07/04/2017

Les darreres actualitzacions del Cercaterm i la Neoloteca inclouen les novetats següents:

 

Noves edicions i revisions de productes terminològics ja publicats al Cercaterm

—Segona edició de la Terminologia de les curses populars, elaborada pel TERMCAT l’any 2016. La segona edició afegeix els equivalents italians de totes les formes catalanes, cedits per Matteo Rozzarin —se sumen, doncs, als equivalents castellans, francesos i anglesos ja existents. (Per exemple, afinada o temps parcial.)

 

—Revisió del Lèxic de fàrmacs, elaborat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el TERMCAT. Es tracta d’un lèxic publicat l’any 2008, que es revisa cada any. Aquesta revisió incorpora 40 fitxes noves. (Per exemple, dalantercept i isavuconazole.)

 

Fitxes de termes normalitzats noves al Cercaterm i a la Neoloteca

—174 fitxes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT, que pertanyen als àmbits de l’ornitologia, l’educació, els serveis socials i la comunicació per internet. Es tracta de 161 fitxes de noms d’ordres i famílies d’ocells (per exemple, accipitriformes i troquílids),  4  fitxes relacionades amb l’educació (per exemple, portafolis d’aprenentatge i portafolis digital), 8 fitxes relacionades amb la comunicació per internet (emoticona gràfica i emoticona textual, entre d’altres)  i  2 fitxes relatives als serveis socials (contraban d’éssers humans i tràfic d’éssers humans). Aquestes fitxes també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Neoloteca.

 

Fitxes de criteris noves al Cercaterm

—2 fitxes noves que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm criteris terminològics publicats prèviament pel TERMCAT. (Són les fitxes CRITERI Emoticona, emoticona gràfica, emoticona textual, emoji o kaomoji? i CRITERI Xylella fastidiosa o xilel·la? Pronúncia i grafia.) Aquestes fitxes de criteris també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions del Diccionari de criteris terminològics.

 

Termes puntuals nous o actualitzats al Cercaterm

—54 termes de diferents àmbits i procedències, repartits de la manera següent:

• 44 de nous elaborats pel Servei de Consultes arran de qüestions i suggeriments fets pels usuaris. (Per exemple, calamar colossal, en Zoologia, i nacrar, en Alimentació. Gastronomia.)

• 4 de nous elaborats per les diverses àrees terminològiques del TERMCAT arran de qüestions plantejades pels usuaris o amb motiu de treballs en àmbits concrets. (Per exemple, ideofonemàtic -a, en Societat de la informació. Internet i Llengua. Literatura.)

• 6 d’actualitzats a partir de termes ja publicats que alertaven sobre la necessitat d’actualització. (Per exemple, processionària del pi, en Agricultura. Ramaderia. Pesca.)

A més del Cercaterm, tots aquests termes nous o actualitzats també es poden consultar a l’apartat Noves incorporacions de la Consulteca.


Aplicació de correccions al Cercaterm

—Amb motiu dels canvis ortogràfics establerts per l’Institut d’Estudis Catalans, s’han adaptat a la nova ortografia els casos de paraules prefixades i compostes amb un segon formant començat per r que passen a escriure’s amb rr (per exemple, arrítmia) i també les paraules que perden el guionet (agnusdei) o que passen a tenir-ne (foie-gras). En properes actualitzacions es completaran els canvis ortogràfics.

 

Comparteix al Facebook Comparteix al Twitter