Back to top

Cercaterm

We offer open access to our TERMCAT term records, which can be explored using our Cercaterm search tool.

If you require more details, please contact our Queries Service (you must register). 

Results for "bals�mic" in all thematic areas

àlber balsàmic àlber balsàmic

<Ciències de la vida>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  àlber balsàmic, n m
  • ca  poll balsamífer, n m alt. sin.
  • nc  Populus balsamifera L.

<Botànica > salicàcies>

àlber balsàmic àlber balsàmic

<Botànica>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  àlber balsàmic, n m
  • ca  poll balsamífer, n m alt. sin.
  • nc  Populus balsamifera L.

<Botànica > salicàcies>

amanida de formatge de cabra amb ventresca de tonyina i vinagreta de vinagre balsàmic amanida de formatge de cabra amb ventresca de tonyina i vinagreta de vinagre balsàmic

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de formatge de cabra amb ventresca de tonyina i vinagreta de vinagre balsàmic
  • es  ensalada de queso de cabra con ventresca de atún a la vinagreta de vinagre balsámico
  • fr  salade de fromage de chèvre à la ventrèche de thon et à la vinaigrette de vinaigre balsamique
  • it  insalata di formaggio di capra con ventresca di tonno e vinaigrette all'aceto balsamico
  • en  goat cheese salad with tuna belly and balsamic vinegar vinaigrette
  • de  Salat mit Ziegenkäse und Bauchfleisch vom Thunfisch mit Balsamessigvinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de llenties amb vinagreta de vinagre balsàmic i mostassa amanida de llenties amb vinagreta de vinagre balsàmic i mostassa

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de llenties amb vinagreta de vinagre balsàmic i mostassa
  • es  ensalada de lentejas con vinagreta de vinagre balsámico y mostaza
  • fr  salade de lentilles à la vinaigrette de vinaigre balsamique et de moutarde
  • it  insalata di lenticchie con vinaigrette all'aceto balsamico e mostarda
  • en  lentils salad with balsamic vinegar and mustard vinaigrette
  • de  Linsensalat mit Balsamessig-Senfvinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de pernil de Jabugo i foie-gras amb vinagreta de vinagre balsàmic i fruita seca amanida de pernil de Jabugo i foie-gras amb vinagreta de vinagre balsàmic i fruita seca

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de pernil de Jabugo i foie-gras amb vinagreta de vinagre balsàmic i fruita seca
  • es  ensalada de jamón de Jabugo y foie gras con vinagreta de vinagre balsámico y frutos secos
  • fr  salade de jambon de Jabugo et de foie gras à la vinaigrette de vinaigre balsamique et de fruits secs
  • it  insalata di prosciutto di Jabugo e foie gras con vinaigrette all'aceto balsamico e ai frutti secchi
  • en  salad of cured ham from Jabugo and foie gras with balsamic vinegar and dried fruits and nuts vinaigrette
  • de  Salat mit Jabugo-Schinken und Foie Gras mit Balsamessig-Trockenfrüchte-Vinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de ventresca de tonyina i pebrots del piquillo amb vinagreta de vinagre balsàmic amanida de ventresca de tonyina i pebrots del piquillo amb vinagreta de vinagre balsàmic

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de ventresca de tonyina i pebrots del piquillo amb vinagreta de vinagre balsàmic
  • es  ensalada de ventresca de atún y pimientos del piquillo con vinagreta de vinagre balsámico
  • fr  salade à la ventrèche de thon et aux poivrons del piquillo à la vinaigrette de vinaigre balsamique (petits poivrons rouges légèrement piquants)
  • it  insalata di ventresca di tonno e peperoni del piquillo con vinaigrette all'aceto balsamico (peperoni rossi piccanti)
  • en  tuna belly and piquillo peppers salad with balsamic vinegar vinaigrette (small, red, hot peppers)
  • de  Salat mit Bauchfleisch vom Thunfisch und Piquillo-Paprikaschoten mit Balsamessigvinaigrette (rote, scharfe Paprikaschoten)

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida tèbia de perdiu en escabetx de vinagre balsàmic amb fruita seca amanida tèbia de perdiu en escabetx de vinagre balsàmic amb fruita seca

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida tèbia de perdiu en escabetx de vinagre balsàmic amb fruita seca
  • es  ensalada templada de perdiz en escabeche de vinagre balsámico con frutos secos
  • fr  salade tiède de perdrix en escabèche de vinaigre balsamique aux fruits secs
  • it  insalata tiepida di pernice marinata all'aceto balsamico con frutti secchi
  • en  warm salad of balsamic vinegar-marinated partridge with dried fruits and nuts
  • de  lauwarmer Salat mit in Balsamessig mariniertem Rebhuhn und Trockenfrüchten und Nüssen

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida tèbia de verdures a la planxa amb reducció de vinagre balsàmic amanida tèbia de verdures a la planxa amb reducció de vinagre balsàmic

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida tèbia de verdures a la planxa amb reducció de vinagre balsàmic
  • es  ensalada templada de verduras a la plancha con reducción de vinagre balsámico
  • fr  salade tiède de légumes grillés à la réduction de vinaigre balsamique
  • it  insalata tiepida di verdure alla piastra con riduzione di aceto balsamico
  • en  grilled vegetables warm salad with balsamic vinegar reduction
  • de  lauwarmer Salat mit Gemüse vom Blech mit Balsamessigreduktion

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

arròs amb ceps i vinagre balsàmic arròs amb ceps i vinagre balsàmic

<Gastronomia > Plats a la carta>

Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arròs amb ceps i vinagre balsàmic
  • es  arroz con setas de Burdeos y vinagre balsámico
  • fr  riz aux cèpes et au vinaigre balsamique
  • it  riso con funghi porcini e aceto balsamico
  • en  rice with wild mushrooms and balsamic vinegar
  • de  Reis mit Steinpilzen und Balsamessig

<Plats a la carta. Arrossos>

avet balsàmic avet balsàmic

<Botànica>

Source term image

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  avet balsàmic, n m
  • es  abeto balsámico
  • fr  sapin baumier
  • en  balsam
  • en  balsam fir
  • en  silver fir
  • en  var fir
  • nc  Abies balsamea

<Botànica>

Definition
Avet propi de l'Amèrica del Nord.