Back to top
Source term image

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  GNSS, n m
  • ca  sistema de posicionament global, n m sin. compl.
  • ca  sistema global de navegació per satèl·lit, n m sin. compl.
  • es  GNSS
  • es  sistema de posicionamiento global sin. compl.
  • es  sistema global de navegación por satélite sin. compl.
  • en  GNSS
  • en  global navigation satellite system sin. compl.
  • en  global positioning system sin. compl.

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció>

Definition
Sistema que proporciona un mètode precís de determinació de la posició tridimensional, la velocitat i el temps d'un objecte mitjançant els senyals d'una constel·lació de satèl·lits disposats en diferents plans orbitals en òrbites terrestres mitjanes.

Aquests sistemes sovint són denominats simplement sistemes de posicionament global, amb el corresponent acrònim en anglès GPS (corresponent a global positioning system). Tanmateix, l'ús de la forma GPS és poc aconsellable en l'àmbit de la teledetecció perquè fa difícilment distingible, si no és pel context, si es fa referència al terme genèric GNSS o a la constel·lació concreta NAVSTAR.

Actualment hi ha dos sistemes totalment complets, l'americà NAVSTAR (popularment conegut com a GPS) i el rus GLONASS, i estan en desenvolupament altres sistemes, com l'europeu Galileo. Proporcionen cobertura global i uniforme, mesures de posició instantànies amb poca interferència de l'atmosfera i funcionament permanent.

Des de la seva aparició operativa, als anys 1990, la utilització en teledetecció d'aquests sistemes ha estat molt àmplia, amb usos que van del posicionament de les plataformes a la determinació precisa de punts de control sobre el terreny per a la correcció geomètrica en àrees amb cartografia de poca qualitat o a la delimitació d'àrees d'entrenament per a classificació d'imatges i, fins i tot, per a estudis de l'atmosfera. La utilització combinada amb sistemes de navegació inercial ha suposat, des de l'inici del segle XXI, un extraordinari avenç en la georeferenciació d'imatges remotes, particularment en les obtingudes de sensors aeroportats.

GNSS és l'acrònim de global navigation satellite system ('sistema global de navegació per satèl·lit').

Note

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6